Fenerbahçe eğer Şampiyonlar Ligi'ne kalamazsa...

Nani ve Van Persie gibi yıldız futbolcuları kadrosuna katan Fenerbahçe, Devler Ligi'nden elde edeceği gelirle bu iki oyuncunun parasını çıkarma peşinde.

Son yıllarda Avrupa’dan uzak kalan Fenerbahçe yeni sezonda önceliğini bu zorlu arenada sağlanacak başarılara verdi. Sarı-lacivertli kulüp için bu hedefin hem sportif hem de maddi gerekçeleri var. Mevcut kadronun zaten Süper Lig şampiyonluğu için yeterli olduğunu düşünen yönetim, taraftarın özlemini çektiği Avrupa zaferlerini tekrar yaşatmak istiyor.  

Bu çerçevede Nani ve Van Persie gibi iki uluslararası isim transfer edildi. Bu isimlerin alınmasındaki temel sebep Şampiyonlar Ligi’ne kalmak ya da kalınamazsa Avrupa Ligi’nde final oynamak. Avrupa Kupaları’ndan gelecek para, dolaylı gelirler, forma ve kombine satışı ile bu iki yıldız başta olmak üzere yapılan transferlerin büyük bölümünün parasını yönetim bu şekilde çıkarmayı planlıyor.  
 
ŞAMPİYONLAR LİGİ 

İlk hedef Şampiyonlar Ligi olacak. Gruplara kalındığı an gelecek 12 milyon euroluk ayakbastı parası Nani ve Van Persie’nin bonservis bedellerini karşılayacak. Alınan her galibiyet için 1.5 milyon, her puan için 500 bin euro ödülü bulunan  bu kulvar adeta para basıyor. Özellikle daha ileriki aşamalarda çok daha yüksek miktarlar söz konusu. Yeni artışlarla birlikte bu sezon Şampiyonlar Ligi’ni kazanan takım toplamda 54.5 milyon euroyu kasasına koyacak.  
 
MARKET POOL GELİRİ 


Bu gelirlerin dışında sezon sonu hesaba geçecek olan Market Pool gelirleri bulunuyor. Bu sezon yayıncı kuruluşun değişmesi ile birlikte Türk kulüpleri çok daha yüksek bir market geliri elde edecek. 2013-14 sezonunda Türkiye için market pool geliri 6.5 milyon euroydu. Bu paranın tamamını Galatasaray tek başına Şampiyonlar Ligi’ne katıldığı için almıştı. Ancak rakamın bu sezon en az iki katına çıkması bekleniyor. İki takım katılırsa market pool gelirleri de ikiye bölünecek.   

AVRUPA LİGİ 

Planlar Şampiyonlar Ligi için olsa da iki ön eleme oynanacak olması ve güçlü rakiplerin bulunması sebebiyle diğer ihtimal üzerinde de duruluyor. Bu da Avrupa Ligi. Aykut Kocaman döneminde finalin eşiğinden dönen sarı-lacivertliler bu sezon bu kupada mücadele edilmesi durumunda finali hedefliyor. Avrupa Ligi’nde katılım payı daha düşük olsa da final ve hatta şampiyonluğun gelmesi durumunda kasaya doğrudan girecek 15 milyon euro da söz konusu olacak.
Avrupa Ligi’nde katılım payı 2.4 milyon euro, galibiyet 360 bin, beraberlik 120 bin, grup liderliği 500 bin euro. Son 32 turu 500 bin, son 16 turu 750 bin, çeyrek final 1 milyon, yarı final 1.5 milyon, final 3.5 milyon, şampiyonluk ise 6.5 milyon euro gelir getiriyor. Sarı-lacivertliler mevcut kadro ile bu sezon bu kupada finale kadar gidebileceklerine inanıyor.