Ersun Yanal, Fenerbahçe - Beşiktaş derbisini yorumladı

Ersun Yanal, Türkiye'nin sonucunu merakla beklediği Fenerbahçe-Beşiktaş maçını en ince ayrıntılarına kadar analiz etti.

Defansif orta sahaya sahip Fenerbahçe ile ofansif orta sahasıyla karşı koyan Beşiktaş’ın karşılaşması ilginç sonuçlar doğuracak gibi. Duran topları her iki takımın da etkili kullanacak oyuncuları var. Fenerbahçe’nin duran toplarda her zaman önlem alması gerekir. Beck’in ofansif gücünün olmaması hücum alternatifini kısıtlayacaktır.

İyi ve sert savunma yapan merkezi stoperleri ve ön libero özellikli orta sahası ile sarı-lacivertliler öne geçmesi halinde 3 puana yakın olan taraf olur. Fenerbahçe’nin baskısında geçecek bir oyun ortaya çıkması halinde ise Kartal’ın hızlı ve dikine iyi oynayan oyuncuları maçı siyah-beyazlıların lehine çevirecektir.

Fenerbahçe ligin en iyi savunma yapan takımı. Kalesinden en uzakta savunma hattını kuran, top kaybı yaptıktan sonra en çabuk geri kazanan, ligin en az gol yiyen stoperleri ve kanat bekleriyle ligimizin tartışmasız en iyi oyuncularına sahip ekibi.
Kalede hiç sorun yaşamadıkları bir sezon geçiriyorlar. Fenerbahçe kalesine en az şut attıran, rakipleri ceza sahasına en az sokan takım.
Hücumda ise aynı performansı yakalayamadılar. Oldukça zorlanıyor ve fazlasıyla da eleştiriliyorlar. Fenerbahçe sezon başında Van Persie, Nani, Volkan Şen, Fernandao ve Markovic gibi hücum oyuncuları alarak taraftarında ofansif oyun beklentisi yarattı. Ancak istediği ve arzu ettiği hücum zenginliğini bulamadı.
Ayrıca orta sahasında üç ön libero özellikli (Mehmet Topal, Souza, (Diego**) ve Ozan Tufan) oyuncuyla oynaması da hücumda etkinliğini tam verimli kılamadı.
Sıralamadaki yerini, şampiyonluktaki iddiasını, yaptığı iyi savunmaya ve hücumda ekstra iyi oynayan başta kanat beklerine borçlu. Ayrıca takımın skor konusunda zorlandığı anlarda takım disiplininin bozulmamasını da Fenerbahçe’nin ayrıca en iyi özelliği olarak sayabiliriz.
Fenerbahçe’nin Beşiktaş derbisinde hücum ile ilgili sıkıntıları olacaktır. Bunda da Beşiktaş’ın stoperlerinin performansı çok önemli.

** Diego, teknik direktör Periera tarafından koşması, top kazanması, yani 8 numara gibi oynaması istenen oyuncu olarak kendisini bir röportajda tarif etti.

Beşiktaş’ın en sürpriz ve merak edilen oyuncuları stoperleri Marcelo ve Delgado olacaktır.
Hücum ve savunma arasındaki geçişleri en iyi yapan iki takımın mücadelesinde ofansif yönü güçlü olan Beşiktaşlı oyuncuların (Quaresma, Olcay Şahan, Gökhan Töre, Kerim, Cenk Tosun, Mario Gomez, Sosa ve Oğuzhan) top rakibine geçtiği anda savunmaya geçişteki hızları ve savunma disiplinleri Beşiktaş açısından önemli. Beşiktaş’ın en güçlü özelliklerinden öne hızlı oyunları, Fenerbahçe’nin hücumda kalabalık olduğu anlarda eksik dengesiz yakalanması olasılığını yüksek kılıyor...
Nedeni de hücumda etkinliği sağlayan beklerin hücuma katılması hallerinde arkalarında doğacak boşluğu Beşiktaş’ın çok iyi kullanabilecek oyuncularının olması. Özellikle bu derbide karşı karşıya gelecek Fenerbahçe’de Caner Erkin ya da Hasan Ali Kaldırım, Gökhan Gönül veya Şener Özbayraktar karşılarında Olcay Şahan, Kerim, Quaresma ve Gökhan Töre’yi bulacak, çekişmeli bir oyuna sahne olacak.
Defansif orta sahaya sahip Fenerbahçe ile ofansif orta sahasıyla karşı koyan Beşiktaş’ın karşılaşması ilginç sonuçlar da doğuracak.
Duran topları her iki takımın da etkili kullanacak oyuncuları var. Fenerbahçe’nin duran toplarda her zaman önlem alması gerekir.
Beşiktaş alternatif hücumda sıkıntısı olacak. Beck’in ofansif gücünün olmaması Beşiktaş’ın hücum alternatifini kısıtlayacaktır.
Sonuç olarak Kadıköy’ün baskılı atmosferi, 2005 sezonundan bu yana Beşiktaş’ın Kadıköy’de kazanamaması, iyi ve sert savunma yapan merkezi stoperleriyle ve ön libero özellikli orta sahalarıyla Fenerbahçe öne geçmesi halinde 3 puana yakın olan taraf olur.
Fenerbahçe’nin baskısında geçecek bir oyun ortaya çıkması halinde ise Beşiktaş’ın hızlı ve dikine iyi oynayan oyuncuları maçı Beşiktaş’ın lehine çevirecektir.
UEFA’nın en kritik maçlarda kullandığı Dünya’nın en iyi iki hakeminden birisi olan Cüneyt Çakır’ın bu yüksek beklentilerin olduğu maçı, hakemin konuşulmadığı bir son düdükle bitirmesini, futbolun kazanacağı bir derbi olmasını diliyorum.

BARİZ ÜSTÜNLÜK

Fenerbahçe orta sahası defansif oyunculardan kurulu... Gole katkıda bulunma, kilit pas ve ofansif zenginliğe sahip değiller.
Mehmet Topal, Souza, Ozan Tufan ve Diego karşılarında Atiba, Oğuzhan, Sosa, Necip kıyaslamasında ofansif üretkenlikte Beşiktaşlı oyuncular rakamların da desteklediği üstünlüğe sahip.
(Asist: Fenerbahçe 6- Beşiktaş 13) (Gol: Fenerbahçe 3-Beşiktaş 13)

MEHMET TOPAL ÇOK ETKİLİ

Mehmet Topal ön liberoda çok etkili. Fenerbahçe’nin savunmasının emniyeti olarak duruyor. Defansif yönden takımı dengede tutuyor. Az top kaybıyla topun takımında daha fazla kalmasını sağlıyor. Performansı her geçen gün daha iyiye gidiyor.

Orta sahadaki diğer oyuncular Souza, Diego ve Ozan Tufan’ın defansif yönden takıma katkıları tartışılmaz. Son maçlarda Souza’nın ofansif katkısı arttığından skora katkı yapma olasılığı ortaya çıkıyor. Diego her an gol atarak veya asist yaparak skora katkı yapabilecek önemli bir oyuncu.

DRİPLİNG GÜCÜ ÖNEMLİ

Nani, Volkan Şen ya da Alper Potuk dripling yetenekleri ile dar ve geniş alanlarda fark yaratacaklar.
Her zaman dripling yaparak oyuncu eksiltmek bir takımın en güçlü yönüdür. Fenerbahçe’yi kazanmaya götürecek en büyük gücü de bu özelliği olacak.

PSİKOLOJİK BASKI VAR

Son 10 sezonda Fenerbahçe 14 galibiyet, Beşiktaş ise 4 galibiyet aldı. 6 maç da berabere sonuçlandı. Fenerbahçe bu psikolojik avantajı kendi sahasında iyi kullanıyor.

Fenerbahçe’nin baskısında geçecek bir oyun ortaya çıkması halinde ise Beşiktaş’ın hızlı ve dikine iyi oynayan oyuncuları maçı Beşiktaş’ın lehine çevirecektir.

FENERBAHÇE'NİN AVANTAJLARI

1 - Fenerbahçe takım savunmasını en iyi yapan ekip olarak öne çıkıyor. Sarı- lacivertliler hücumdan savunmaya geçişte de ligin en iyisi..
2 - Volkan sezon başından bu yana çok az hata ile oynadı. Saracoğlu’nda daha iyi, soğukkanlı ve güvenli duruşu ile takımına büyük katkı sağlıyor.
3 - Kanat bekleri Caner Erkin, Hasan Ali Kaldırım, Gökhan Gönül ve Şener Özbayraktar hücuma katkı sağlayan en iyi oyuncular.
4 - Kjaer performansı ve istatistik rakamların da işaret ettiği gibi ligin tartışmasız en iyi stoperi. Vücut dili pozitif.. Enerjisi ve agresif tutumu ile oyun kuralları içindeki sertliği, takımının merkez savunmasındaki emniyeti.
5 - Bruno Alves de Kjaer performansına ayak uydurarak Fenerbahçe savunma göbeğinin Türkiye’nin en iyisi olmasını sağlıyor.
6 - Fenerbahçe ligde kalesinden en uzakta savunma yapan takım.
7 - Fenerbahçe iç sahada çok farklı ve iyi oynuyor. Maçı farklı yaşıyor, kazanmayı istiyor. Rakibine üstünlüğünü kabul ettiriyor.

FENERBAHÇE'NİN DEZAVANTAJLARI

1 - Hücuma çıkmada ve gol üretmede sorunları var. Fernandao ya da Van Persie dışında Nani gole en yakın oyuncu. Bu oyuncular dışında kalanların performansları tartışılabilecek durumda.
2 - Forvet oyuncuları arasında Nani dışında gole yakın isim yok. Alper Potuk, Volkan Şen ve Markovic skora ve oyuna katkıları yönünden verimsizler. Bu oyuncuların forma giymede sakatlık, ceza nedeniyle sorunları var. Bu da takımda daha istikrarlı forma giymelerine engel oluyor.
3 - Forvet oyuncu kıyaslamalarında Beşiktaş forvetleri Gökhan Töre, Olcay Şahan, Quaresma ve Kerim zaman zaman Cenk, Fenerbahçe’den Nani, Markovic, Alper Potuk ve Volkan Şen’den oluşan forvet hattından üstün gözüküyor.
4 - Orta hücumda kilit pas (Gol: Beşiktaş 13-Fenerbahçe 9), (Asist: Beşiktaş 26-Fenerbahçe 20) Bu istatistiklerde Beşiktaş’ın bariz üstünlüğü göze çarpıyor.
5 - Van Persie ve Fernandao tercihleri teknik direktör oyuncu çekişmesi algısını güçlendirerek sorun yaratıyor. Bu tepki yönetilebilirlikten uzaklaşarak sorunu çözümsüzlüğe sürüklüyor.
6 - Van Persie tartışmasız kariyeri olan bir oyuncu. 2 sezondur sakatlıklar nedeniyle antrenman performansı etkileniyor. Bu da fiziksel olarak güçlü bir Van Persie olmasını zorlaştırıyor. Pereira’nın açıklamalarının da sonucunda ‘beni ikna etmeli’ ifadesi bu oyuncunun fiziksel olarak hazır olmaması anlamına geliyor.

BEŞİKTAŞ'IN AVANTAJLARI

1 - Beşiktaş’ın en büyük avantajı hücum oyuncuları olacak.
2 - Mario Gomez’in performansı özellikle fiziksel yönü oldukça iyi durumda. Cenk Tosun’un son maçlarda oyuna girdikten sonraki coşkusu takımına skor ve oyun anlamında büyük katkı sağlıyor.
3 - Önde oynayan Gökhan Töre, Olcay Şahan, Quaresma ve Kerim pasla driplingle adam eksiltebilen hareketli ve top tekniği yüksek oyuncular. Bu oyuncular aynı zamanda skora da katkı sağlayabiliyorlar. Hem dar hem de geniş alanda oynayabilme özellikleri olan oyuncular.
4 - Atiba’nın performansı önemli. Top kazanma ve pas konusunda ligimizin lider oyuncusu. Kilit pasta da önemli bir etkiye sahip... Atiba’nın fiziksel yetenekleri oyundan hiçbir zaman düşmemesini sağlıyor. Hem oyunun içinde kalıyor hem de takımını oyunda tutuyor.
5 - Beşiktaş birbirini tamamlayan oyunculara sahip (Gökhan Töre-Quaresma), (Sosa-Oğuzhan), (Gomez-Cenk)... Bu oyuncuların uyumu Beşiktaş’ı merkezden hücum yapan en iyi takım durumuna getiriyor. Olcay Şahan, Gökhan Töre, Ricardo Quaresma ve Kerim kanatlarda sabit kalmayıp merkeze yaklaşarak oynayıp dar alanlardaki becerileri ile fark yaratabiliyorlar.
6 - Önde baskıda başarılılar. Fenerbahçe’den sonra ligde hücumdan savunmaya en hızlı geçen ikinci takımı...
7 - Geriden hücuma iyi çıkıyorlar ve önde çoğalmaları iyi. Savunmadan hücuma en hızlı çıkan takım.

BEŞİKTAŞ'IN DEZAVANTAJLARI

1 - Beşiktaş sezonun belli bölümünde savunma hattında sorun yaşadı. Ersan Gülüm’ün sakatlığı ve takımdan ayrılması, diğer stoper Motta’nın sezonu kapatması sol bek İsmail’in takıma geç katılması en büyük dezavantajı olarak göze çarpıyor.
2 - İki yeni stoperle oynuyorlar. Bu stoperler ilk defa birlikte bir derbiye çıkacaklar. Alexis Delgado fizik olarak Fernandao eşleşmesinde problem yaşayabilir. Başakşehir maçında Mehmet Batdal ile eşleşmelerinde fiziksel bir geri duruş oldu. Stoper Alexis Delgado ve Marcelo’nun performansı herkes tarafından merakla bekleniyor.
3 - Beşiktaş’ın kanat bekleri İsmail Köybaşı ve Beck dengeli hücum edemiyor. Beck’in hücum etkinliğinin az olması nedeniyle kapalı savunmalarda rakibin dengesini bozamıyorlar. Fenerbahçe’nin merkezi iyi kapatacağı varsayımı ile karşılaşacakları bu sorunu çözecek kanat etkinliği Beşiktaş için sorun yaratacaktır.
4 - Çok fazla oyuncu ile hücum ettikleri için bazen geriye dönüşte sorun yaşayabiliyorlar.
5 - Beşiktaş’ın Kadıköy’deki galibiyetinin 17 Nisan 2005 gibi eski tarihli olması baskı yaratıyor.

KÖYBAŞI FAKTÖRÜ

İsmail Köybaşı giderek performansını artırıyor. Beşiktaş’ın en çok ihtiyacı olan merkezde tıkanan oyuna ya da bireysel becerilerin eline kalmış bir beklentiye cevap verecek kanat ataklarını sol kanattan çok sık yapıyor. Beşiktaş’ın yapamadığı, rakibi Fenerbahçe’nin ise en iyi yaptığı kanat hücümlarına alternatif oluşturuyor.
Bu artısı ilerleyen haftalarda da takıma kritik puanlar kazandıracaktır.