Engelli çocukların yetenekleri bu merkezde keşfediliyor

Özel gereksinimli çocukların yetenek ve ilgilerini keşfederek yaratıcılıklarını açığa çıkarmalarını sağlamak amacıyla kurulan merkez hafta boyunca onlarca çocuğa ev sahipliği yapıyor.

Nevşehirli bir iş adamının gönüllü olarak kurduğu Kapadokya Engelli Yetenekliler Evi'nde, engelli çocukların ailelerinin yardımı olmadan hayata tutunmalarını sağlamak amacıyla gönüllü eğitimciler tarafından ücretsiz aktiviteler düzenleniyor.

Özel gereksinimi olan çocuklara bilimsel, toplumsal, sanatsal, kültürel alanlarda deneyim kazandırmak ve onların bireysel yetenek ve ilgilerini keşfederek yaratıcılıklarını açığa çıkarmalarını sağlamak amacıyla iş adamı Hasan Kalcı tarafından Göreme'de kurulan merkez, hafta boyunca onlarca çocuğa ev sahipliği yapıyor.

İş adamı Hasan Kalcı tarafından peribacaları arasında oluşturulan kayadan oyma merkezde, farklı şehirlerinden gelen çocuklara ücretsiz terapi yapılıyor.

At binme, el sanatları, aşçılık, enstrüman gibi farklı konularda aktivitelerle engelli çocukların yeteneklerini ortaya çıkarmayı amaçlayan merkezden yılda yaklaşık 250 çocuk faydalanıyor.

Tamamı gönüllü eğitimcilerin çalıştığı merkezin her türlü ihtiyacı ise iş adamı Kalcı tarafından karşılanıyor.

Kalcı yaptığı açıklamada, engelli çocuğu bulunan ailelerin "Bizden sonra çocuğumuz hayata nasıl tutunacak?" sorusuna cevap olarak hayata geçirildiğini aktardı.

Merkezde, engelli çocukların hayatlarını kendi başlarına idame ettirebilmelerini sağlamak amacıyla çeşitli ders ve aktiviteler düzenlendiğini dile getiren Kalcı, şöyle devam etti:

"Engelli çocuğu olan ailelerin 'Bizden sonra bu çocuklar hayata nasıl tutunacaklar?' sorusu, bunların hayata tutunması için biz ne yapabiliriz sorusunu gündeme getirdi. Çocukların hayata tutunmaları adına meziyetlerini ortaya çıkarmayı amaçladık. Gönüllülerimiz, aktivitelerde çocukları gözlemleyerek yetenek kazandırmaya ve meziyetlerini ortaya çıkarmaya çalışıyor."

"TÜRKİYE'DE BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK"

Bir yıldır hizmet veren merkezin diğer şehirlerde de hayata geçirilmesi için iş adamlarına çağrıda bulunan Kalcı, şunları söyledi:

"Buradaki en önemli anahtar, bu kapsamdaki çocuklara sabırla yaklaşmaktır. Bazı öğrencilerimizden hayata tutunma adına iyi sonuçlar aldığımızı görüyoruz. Bu tür bir akademinin Türkiye’de başka bir örneği yok. Anadolu’dan başlayarak bu projenin tüm ülkeye yayılmasını kalpten istiyoruz. Başka şehirlerdeki iş adamlarımıza seslenmek istiyorum. Bu projeyi kendi şehirlerinde mutlaka hayata geçirerek bu farkındalığı yaygınlaştırmalılar. Merkezimize ülkemizin çeşitli yerlerinden gelenler oluyor. Farklı bir şehirden bir engelli çocuğumuz Kapadokya'ya geldiğinde, kendisini havalimanından alıp akademideki etkinliklerden faydalandırıp bölgemizi gezdiriyoruz ve yeniden uğurluyoruz. Bu hiçbir karşılık beklenmeyen bir çalışmadır. Bütün sağlıklı arkadaşlarımızı bir engelli ile Kapadokya'ya davet ediyoruz."

Merkez Müdürü Ahmet Köse ise özgürlükçü bir yaklaşım sergilediklerini, merkeze gelen çocukların atölyelerde diledikleri kadar vakit geçirebildiğini anlattı.

Serbest uygulamalar sayesinde engelli çocukların yeteneklerini keşfedilebildiğine işaret eden Köse, "Öğrencilerimiz geldiklerinde hangi odada isterlerse o etkinliğe katılabiliyor. 11 ayrı atölyeden faydalanabiliyorlar. Çocukların buraya başlamasından bir süre sonra ailelerden olumlu tepkiler alıyoruz. Bu tür okullar, engelli çocuğa sahip aileler için büyük bir rahatlık sağlıyor." dedi.

Çocuğunu aktivitelere katılması için merkeze getiren Fatma Ersin de bölgede böyle bir eğitim alanı olmasından dolayı mutlu olduğunu aktararak "Burası bizim için bulunmaz bir nimet. Burası çocuğum için bir terapi, rahatlama merkezi. Ata biniyor, çeşitli etkinliklere katılıyor. Umarım bu tür yerlerin sayısı artar." görüşünü kaydetti.