Edirne'deki nehirlerin debilerindeki düşüş devam ediyor

Taşkına neden olan Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerindeki düşüş devam ediyor.

Taşkına neden olan Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerindeki düşüş devam ediyor.

Meriç Nehri, son 31 yılın en yüksek debisi 2 bin 149 metreküp/saniyeye ulaştıktan sonra düşüşe geçti.

Taşkın riski ve alarm seviyesi altına yaklaşan Meriç Nehri'nin debisi, son ölçümlerde bin 429 metreküp/saniye olarak kaydedildi.

Meriç Nehri debisinin bugün bin 300 metreküp/saniye seviyeye inmesi bekleniyor.

Pazartesiden bu yana ulaşımın sağlanamadığı Karaağaç Mahallesi'ne giden Lozan Caddesi ise dün su seviyesinin düşmesiyle belediye ekiplerince kısmen onarıldı.

Karaağaç Mahallesi'ne ulaşım askeri kamyonlarla sağlanıyor.

Bulgaristan'da yarından itibaren pazartesine kadar kuvvetli sağanak, salı günü de kar beklenmesi, yetkilileri taşkın konusunda endişelendiriyor.

TARİHİ VE KÜLTÜREL VARLIKLAR SULAR ALTINDA

Tunca Nehri de son ölçümlere göre 250 metreküp/saniye seviyelerinde akıyor. Tunca'nın yatağına dönmesi için en az 150 metreküp/saniye daha düşmesi gerekiyor.

Tunca Nehri'nin taşması, nehir yakınındaki pek çok tarihi ve kültürel varlığı da su altında bıraktı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın kanunlarını kaleme aldırdığı Adalet Kasrı, sarayın yemeklerinin yapıldığı saray mutfağı, saray hamamı, Sarayiçi adasıyla kent bağlantısını gerçekleştiren Fatih ve Kanuni köprüleri su altında bulunuyor.

Yeniimaret Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan Saraçhane ve Yalnızgöz köprüleri de kısmen taşkın sularıyla kaplı. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı, pehlivan ve ağaları simgeleyen heykeller, "Avcı" namıyla bilinen IV. Mehmet'in avlandığı Tavuk Ormanı da hala su altında.