Bakan Soylu hayalini açıkladı: Üreten dünya lideri olur
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kemerburgaz Üniversitesi yeni dönem açılışında açıklamalarda bulundu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kemerburgaz Üniversitesi yeni dönem açılışında açıklamalarda bulundu. Soylu, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın önemine değinerek ' Biz dünyanın en pahalı arazisinde oturuyoruz.' dedi.
Bakan Soylu şunları söyledi:
Ne zaman kafa kaldırılmışsa bir bakıyorsunuz ki 1960 darbesi ile, 71 muhtırası ile, Maraş-Çorum olayları ile etnik köken farklılığımızı sanki bizim en önemli zenginliğimiz değil, ihtilafın ana meselesi olarak ortaya koyan süreci hep yaşadık.
VİDEO İÇİN TIKLAYIN
21. asır Türkiye için farklı başladı. Bu aziz millet, 21. asırdaki bu fırsatı ıskalamadı. 3 bin dolarlardan 10 bin dolarlara gelebilmek çok kolay değil. Türkiye bunu rahat bir şekilde yaşadı. Bu büyük bir dönüşüm. Bu sadece siyasetin işi de değildir. Bu büyük milletin ferasetini ortaya koymaktadır.
Etrafımızdaki coğrafyaya bakalım. Azerbaycan var, Kürt topluluklar var, Boşnaklarımız var. Coğrafyanın net bir özeti olarak birbiri ile birlik olmuş, kütürünü anlatmış bir coğrafyadır. Biz Suriye meselesinde bugün bir sınavdan geçmedik. Bundan 130 yıl evvel de Osmanlı-Rus harbinde bunu yaşadık.
'BEYİN GÖÇÜ ALAN BİR ÜLKE OLDUK'
Beyin göçü alan bir ülke olduk. Rekabet gücümüz olacaksa bu insan kaynağı üzerinden olacak. Cumhurbaşkanımız ısrarla üzerinde durdu, 3 çocuk meselesini farklı yorumlayanlar, önümüzdeki çağlarda insan kaynağını ne kadar önemli olduğunu anlayacaklar. Bu aslında sadece bir ekonomik göç, insan transferi değildir.
Biz güçlü olmayı hedeflerimizden alıyoruz. Japonya'da artık yaşlıların ellerine alacakları robotlarla kendi arkadaşlıklarını geçireceğini düşünenler herhalde Türkiye'nin insan kaynağını konusundaki görüşlerini küçümsemezler.
'DÜNYANIN EN PAHALI ARAZİSİNDE OTURUYORUZ'
Etrafımızdaki coğrafya ne kadar demokratik, ne kadar güvenilir. Almanya 2050 yılında kullandığı doğalgazın yüzde 90'ın ithal edecek. Biz dünyanın en pahalı arazisinde oturuyoruz.
Bu enerji güzergahını Türkiye iyi bir şekilde yönlendirmelidir. 1960 darbesi olmasaydı Türkiye nükleer santraline daha önce kavuşacaktı. Bütün bunların engellendiği bir süreçle hep karşı karşıya kaldık. Bu fırsatı hep beraber değerlendirmeliyiz.
'BÜYÜK ÜLKELER BÜYÜK PLANLAR YAPAN ÜLKELERDİR'
Büyük ülkeler büyük planlar yapan ülkelerdir. 50-100 yıllık. Biz ne zaman bu hale geleceğiz. Biz bugün 2023, 2053, 2071 planlarını ortaya koyan bir tabloya geldik.
17-25 Aralık, 6-7 Ekim'de yapılanların hepsi aslında genç arkadaşlarımızın söylediği gibi hep bir copy-paste olarak önümüze getirilmeye çalışılıyor.
'BUNU ÜRETEN DÜNYANIN EFENDİSİ OLUR'
Hep bize çelme atmaya çalışanlar, önümüzü kesmeye çalışanlar; Bunu anormal karşılamamak gerekir çünkü dünya bir rekabet halindedir. Kim güçlü olacaktır? Kim iyi teknolojileri kullanacaktır? Hep hayalimdir; cebinizde bir çip var ve bununla yaklaşık 2 aylık elektriğinizi kullanabiliyorsunuz. Bunu üreten dünyanın efendisi olur. Bunu 30 bin nüfuslu bir ülke de üretebilir, 3 milyonluk bir ülke de, 300 milyonluk bir ülke de üretebilir. Ama yeni dünyanın tanımının böyle olduğunu ve yeni dünyanın tanımının buradan hareketlendirileceğini, bu bilim yuvalarının gerek hukukun üstünlüğünde, gerek demokratikleşmede gerekse teknolojinin ve insan hayat standardının artmasında, gerekse de medeniyetlerin ve ülkelerin birbirilerini anlamada çok önemli olduğunu ifade etmek isterim.