Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, yargı reformunu değerlendirdi
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, yargıda köklü bir reforma gidilmesini AjansHaber’e yorumladı.
Merve AYYILDIZ / ANKARA
EMNİYET MENSUPLARININ YARGIYA BAŞVURULARI
Elçi, yargı reformunun yanı sıra serbest bırakılan milletvekilleri ile 17 Aralık’ta yapılan operasyonların ardından görevler yerleri değiştirilen emniyet mensuplarının, yargıya başvurmalarını değerlendirdi. Elçi, serbest bırakılan vekiller için “Yargının, bu milletvekillerini tutuklu yargılaması uygun değildi” derken, hüküm giyen MHP’li Alan ve HDP’li Tuncel için mahkûmiyetleri gerçekleştiğinden dolayı onlarla ilgili yapılacak bir şeyin olmadığını kaydetti.
Reform çalışmaları sonucunda hangi model oluşturulursa oluşturulsun, yargıya müdahale edilmemesi gerektiğini savunan Elçi, temel ilkelere riayet edilmediği takdirde yapılanların bir kıymetinin olmayacağını vurguladı.
“YARGIYA MÜDAHALE DEVAM EDECEKSE…”
Yargının bir reforma ihtiyacı olduğunu ifade eden Elçi, “Zaten yıllardır yargı ile ilgili reform çalışmaları devam ediyor. Avrupa Birliği ile yürütülen müzakereler için de sürecin devam etmesi lazım. Ama reformdan neyi kastettiğiniz önemlidir. Son yolsuzluk operasyonu ile başlayan tartışmalar üzerine rasyonel ve kökü olmayan, kısmî, siyasal iktidarın rahatsız olduğu yapılara yönelik bir reformdan söz ediliyorsa bu doğru değil tabi.” şeklinde konuştu.
Yapılan çalışmaların engellememesi ve soruşturmayı yürüten savcılara baskı yapmaması gerektiğinin altını önemle çizen başkan, “Mahkemenin arama ve yakalama kararlarının yerine getirilmesi gerekiyor. Bu, hukuk devletinin bir gereğidir. Siz hangi modeli getirirseniz getirin, yargı bağımsız ve tarafsız değilse zaten hiçbir reformun faydası olmaz.” sözleriyle hukuk devletinde olması gereken noktalara dikkat çekti.
“İDEOLOJİK GRUŞLAŞMALAR OLMAMASI GEREKİYOR”
Yargının içinde ideolojik, politik cemaatleşmelerin ve gruplaşmaların olmaması gerektiğine vurgu yapan Elçi, kişilerin bu gruplara dâhil olsalar bile tarafsız davranmaları gerektiğini ifade etti. Elçi, 17 Aralık operasyonunun ardından yapılan değişikliklerin, bu yapılanmaya tepki olarak ortaya çıkma durumuna karşı sağlıklı olmayacağını belirtti.
“EMNİYET MENSUPLARI İÇİN DE YARGI YOLU AÇIKTIR”
“Haksızlığa uğradığını düşünen, yasalara aykırı bir işleme tabi tutulduğunu düşünen kamu görevlileri olan polis amirleri için de yargı yolu açıktır, bu onların hakkıdır. Onlarda yargıya gideceklerdir, haklarını arayacaklardır.” Diyen Tahir elçi, “İdari yargı, tarafsız biçimde incelemelidir ve haksızlığa uğradılarsa bunu elbette düzelteceklerdir.” diyerek tarafsızlığa ve dürüstlüğe vurgu yaptı.
“ALAN VE TUNCEL İÇİN YAPILACAK BİRŞEY YOK
Milletvekilleri Engin Alan ve Sebahat Tuncel’in tutuklu yargılanmalarının uygun olmadığını kaydeden Elçi, şöyle konuştu:
“Anayasa Mahkemesi’nin gerçekten hukuka uygun, özgürlükçü, AB standartlarına uygun icraatlarını ben büyük bir memnuniyet ile karşılıyorum. Anayasa Mahkemesi, bir sıkıntıya dönüşen tutuklu milletvekili sorununu şimdilik çözmüştür. Ama hüküm giyen MHP’li Alan ve HDP’li Sebahat Tuncel için mahkûmiyeti gerçekleştiğinden onlarla ilgili yapılabilecek bir şey yok. Burada görev, parlamentoya düşer. Parlamentodaki siyasi partilerin bir araya gelerek Anayasa’nın 83. Maddesini değiştirmeleri gerekir. Bu madde, parlamentel demokrasi için bir tehdittir. Bu bir zaman sonra parlamantel demokrasiye müdahaleye dönüşebilir. Seçimden önce bir suç işlediği söylenen her milletvekili, bir şekilde yargılanabilir. Bu milletvekilliğinin dokunulmazlığına aykırıdır. Bundan dolayı parlamentonun bir an önce bir araya gelip 83. Maddeyi değiştirmesi gerekir.”