Diyanet'ten onay çıkmadı! Caiz değil

Diyanet İşleri Başkanlığı, doğum öncesi cinsiyet tayinini dinen caiz bulmadı.

Anne karnındaki çocuğun doğum öncesi cinsiyet tayinine Diyanet İşleri Bakanlığı’ndan onay gelmedi. Bakanlık, konuyla ilgili ‘Herhangi bir tıbbi zorunluluk olmadıkça dinen caiz değildir’ yorumunu yaptı.

Diyanet’in ‘Cinsiyet Tayini’ başlıklı kararı şöyle: Erkek cinsiyetini belirleyen ‘Y’ kromozomlu bir spermatozoid tarafından aşılanan yumurtadan erkek çocuk; ‘X’ kromozomu aşılanan yumurtadan ise kız çocuk doğuyor. Demek oluyor ki, doğacak olan çocuğun cinsiyeti aşılanma sırasında kesinleşiyor.

EKOLOJİK SORUNA YOL AÇAR

Çocuğun cinsiyetini tespit etmek tıp bilimine göre mümkündür. Ancak doğacak çocukların cinsiyetinin belirlenmesi şimdiden öngörülmeyecek başka demografik ve ekolojik sorunlar ortaya çıkarabileceği cinsiyetlerin dağılımı konusunda var olan dengenin bozulmasına yol açabileceğinden, herhangi bir zorunluluk olmadıkça yapılması uygun değildir. Nitekim Asya ve Doğu ülkelerinde aileler, genelde erkek çocuk istemektedirler. Bizim toplumumuzda da durum farklı değildir. Bu ise, sünnetullaha aykırıdır. Zira Kur’ân’da, Şûrâ 42/49-50 ayetlerinde insanların erkek veya kız olmasının Allah tarafından belirlendiği ifade edilmiştir.”

BM'DEN ÖNLEM KARARI ÇIKTI

Diyanet’in kararında şu tespitler yer aldı: “BM gibi pek çok uluslararası kuruluş tarafından konu ele alınmış ve tıp dışı nedenlerle gerçekleştirilen cinsiyet seçimi uygulamaları uygun görülmemiş ve buna karşı önlem alınması gerektiği dile getirilmiştir. Bu itibarla tıbbi bir zorunluluk bulunmadıkça cinsiyet tayinine gidilmesi dinen uygun değil.