DİGİAD Başkanı: Hizmet Hareketi'ne çete yakıştırmasını kabul etmiyorum

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata, Hizmet Hareketi gönüllülerinin her alanında olduğu gibi ekonomide de var olduklarını belirterek, "Gittikleri her yerde hoşgörü ve huzuru götürmüş, insanlara kucak açmış bu insanlara çete yakıştırması vicdanlara sığmayan ve

DİYARBAKIR (CİHAN)- Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata, Hizmet Hareketi gönüllülerinin her alanında olduğu gibi ekonomide de var olduklarını belirterek, "Gittikleri her yerde hoşgörü ve huzuru götürmüş, insanlara kucak açmış bu insanlara çete yakıştırması vicdanlara sığmayan ve iyi niyetle bağdaştırmayacağını belirtmek istiyorum." dedi. Korkutata, 3305 Sayılı Teşvik Yasası’na göre 6. Bölge'de yer alan Diyarbakır’ın, bu teşvik kapsamında alması gereken yatırımları teşviğin uzatılması durumunda alabileceğini belirterek, bu yüzden teşviğin en az 2015 yılına kadar uzatılmasını istedi.

DİGİAD Başkanı Korkutata, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte The Gren Park Otel’de basın toplantısı düzenleyerek ekonomi ve gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Burada bir soru üzerine; Hizmet Hareketi gönüllülerinin Türkiye’nin her alanında olduğu gibi ekonomi alanlarında olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye ve dünyanın farlı ülkelerinde yaşanan olayları çok iyi analiz edebiliyen milyonlarca hizmete gönül vermiş insanımız var. Bugün yaşanan sıkıntıların geçeceğini düşünüyorum. Camia içindekiler bütün himmeti ve gayretini millet, memleket ve insanlığın geleceğine adamıştır. Gittikleri her yerde hoşgörü ve huzuru götürmüş, insanlara kucak açmış bu insanlara çete yakıştırması vicdanlara sığmayan ve iyi niyetle bağdaştırmayacağını belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Konuşmasında geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren teşvik yasasıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Korkutata, bu sayede hem yurtiçi hem de yurtdışından işadamlarının yönünü Diyarbakır’a çevirdiğini kaydetti ve “Başlatılan çözüm sürecinin en önemli sütunlarından bir tanesi olan bu yatırımların direkt etkisi olmuştur." dedi. Diyarbakır'dan 212 yılında alınan 67 Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) ile 66 firma toplamda 345 milyon TL yatırım yapmayı ve 2 bin 640 kişilik istihdam sağlamayı öngördüğünü anlatan Korkutata, şu bilgileri verdi:

"Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından 2012 yılında yapılan YTB İzlemesi sonucunda bu 66 firmanın yaklaşık 40 milyon TL yatırım yaptığı tespit edilmiştir. Buna göre 2012 yılında alınan YTB'lerin yatırıma dönüşme oranı yüzde 11,6'dır. Diyarbakır'dan 2013 yılının ilk 10 ayında alınan 83 YTB ile 83 firma 680 milyon TL yatırım yapmayı ve 2 bin 505 kişilik istihdam sağlamayı öngörmüştür. 2013 yılında alınan YTB'ler ile yaklaşık 50 milyon TL yatırım yapıldığı ve yine 2013 yılı içerisinde 2012 yılında alınan YTB'ler ile yatırımcıların yaklaşık 60 milyon TL yatırım yaptıkları tespit edilmiştir. 2012 ve 2013 yılında alınan toplamda alınan 150 yatırım teşvik belgesi ile 1.025 milyon TL yatırım yapılması ve 5.154 kişilik istihdam sağlanması öngörülmüştür. Tespit edebildiğimiz kadarıyla 2013 yılı itibariyle toplam 150 milyon TL yatırım gerçekleşmiştir. Bu da Yatırım Teşvik Belgesine bağlanan yatırım tutarının yaklaşık yüzde 15'ine tekabül etmektedir."

"241 FİRMA YER İSTEDİ, 50 FİRMAYA TAHSİS YAPILDI"

Diyarbakır OSB'ye yer tahsisi için 241 firmanın talepte bulunduğunu anlatan Korkutata, “Bu firmalardan 123'ünün dosyası değerlendirilmiştir. Bu firmalar 7 bin 500 kişilik istihdam, 990 milyon TL yatırım yapacaklarını ifade etmekte ve 2 bin 800 dönüm alan talep etmektedirler. Bu firmalardan 150 tanesi 2012 ve 2013 yılında başvuruda bulunmuşlardır. 2013 yılı sonu itibariyle Diyarbakır OSB'ye yer tahsisi için yapılan başvuruların 250'yi aşması beklenmektedir. Başvuruların sektörel dağılımına bakıldığında mobilya, gıda ve makine metal imalatı en önde gelmektedir. Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu tarafından mevcut OSB içinde şimdiye kadar 50 firmaya yer tahsisi gerçekleştirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç’ın bütün bürokratik engelleri kaldıracak şekilde Diyarbakır OSB Yönetimi ile beraber, 188 hektar ek OSB alanı oluşturulması ile ilgili çalışmalarına hız verdiğini anlatan Korkutata, şunları söyledi:

"Ek OSB alanı için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 58 milyon TL'lik kredi tahsisi gerçekleşmiştir. Yeni Teşvik Sisteminde belirlenen en üst oranlardan yararlanabilmek için 2013 yılı sonuna kadar en az yüzde 10 yatırım yapılması zorunluluğu dikkate alındığında, yer tahsisi için başvuruda bulunan yatırımcılar yeni teşvik sisteminin avantajlarından faydalanamayacaklardır. Bu nedenle yeni teşvik sistemindeki oranların 2014 veya 2015 yılı sonuna kadar devam etmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir."
CİHAN