2016 DGS Tercih ve Yerleştirme Sonuçlarının 7 gün içinde açıklanması bekleniyor!
Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarının açıklanması sonrasında başlayan tercih işlemlerinin 7 Ekim’de sona ermesinden sonra, heyecanla beklenen 2016 DGS tercih ve yerleştirme sonuçlarının 7 gün içerisinde açıklanması bekleniyor.
Üniversite Önlisans ve iki yıllık fakülte mezunlarının lisans eğitimi almak için girdikleri Dikey Geçiş Sınavının tercih başvuruları sona erdi. 7 Ekim’de tercih işlemlerinin sona ermesinden sonra adayları heyecanlı bir bekleyiş sardı. Bu yıl diğer yıllara nazaran sınav tarihinin ertelenmesi ve bazı teknik sorunlar nedeniyle DGS sonuçlarının geç açıklanmasından dolayı öğrencilerin derslere fazla gecikmemeleri nedeniyle sonuçların erken bir zamanda açıklanması bekleniyor. DGS 2016 tercih sonuçlarının ÖSYM tarafından 7 gün içinde açıklanacağı tahmin edilen yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr/ internet adresinden öğrenilebilecek. Adaylar tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra, yerleştikleri okulları T.C Kimlik numaraları ve şifrelerini girerek öğrenebilecekler.
7 GÜN İÇERİSİNDE AÇIKLANMASI BEKLENİYOR
DGS tercih başvurusu yapan binlerce adayın gözü kulağı ÖSYM tarafından yapılacak olan açıklamada. Lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler için önemli bir yere sahip olan tercih başvuruları 30 Eylül tarihinde başlamıştı. Yaklaşık olarak bir hafta süren başvuruların 7 Ekim’de sona ermesinden sonra DGS Yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından 7 gün içerisinde açıklanması bekleniyor. ÖSYM’nin öğrencilerin kayıt işlemlerinin gecikmemesi ve uyum için tercih sonuçlarını yakın zamanda açıklaması bekleniyor. Ancak süreç için kesin bir tarih belirtilmedi.
SONUÇ ÖSYM’DEN ÖĞRENİLECEK
DGS dikey geçiş sınavı tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra öğrenciler nereye, hangi üniversiteye yerleştiklerini ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr/ internet adresinden öğrenebilecekler. Adaylar, ilgili sayfaya gittikten sonra ilgili alanlara T.C Kimlik numaraları ve şifrelerini girerek öğrenebilecekler.
DGS TERCİH SONUCU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
YERLEŞEMEYENLER İÇİN EK YERLEŞTİRME YAPILACAK
tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra, yerleşemeyen adaylar, yerleştirme sonuçlarından sonra adayların tercih etmemesi ya da herhangi bir programa yerleşememesi durumunda adaylar, yerleştirmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı (YÖK) ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır. Bu durumunda adaylar, 2016-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin İnternet sitesinden öğreneceklerdir.
DGS İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
DGS, Dikey Geçiş Sınavı her yıl olduğu gibi bundan sonrada yeni düzenlemelerle yapılmaktadır. Her yıl binlerce adayaın girdiği sınav ile ilgili bilinmesi gerekenler şöyle sıralanmıştır.
1- Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)
2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.
3- Dgs'de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.
5- 2009 yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.
6- 2009 yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.
7- Ösym'nin yaptığı yaklaşık 100'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.
8- Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.
9- Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.
10- 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.
11- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir.
12- Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış. Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.