'Bostan korkulukları' festivale hazırlanıyor

İzmir'in Urla ilçesindeki Barbaros köyü sakinlerinin tasarladığı ve yörede "oyuk" olarak adlandırılan yaklaşık 400 tarla korkuluğu, bu yıl ikincisi düzenlenecek festivalde sergilenmeye hazırlanılıyor.

Ekili arazilere ve ürünlere hayvanların zarar vermesini önlemek için yapılan korkuluklar, İzmir'in Urla ilçesine bağlı Barbaros köyünde ikincisi düzenlenen festivalle turizme hizmet edecek.

Barbaros Oyuk Festivali, 19 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilecek kortej yürüyüşüyle başlayıp 22 Mayıs'a kadar devam edecek.

Yüzyıllardır tarlaları "koruyan" ve köy halkının "oyuk" dediği korkuluklar, düzenlenen festivalle bu sefer gelenekleri ve değerleri yaşatmak için sergilenecek.

Geçen yıl düzenlenen festivalden sonra "Korkuluklar Köyü" olarak adlandırılan Barbaros köyünün her yerinde bir "oyuk" ile karşılaşılıyor.

Festivalden yaklaşık bir ay önce hazırlanmaya başlanan ve köy kahvesinin girişinde, evlerin kapısında, dükkanların üstünde, ağaçların tepesinde bulunan korkuluklar, köylülerin ifadesiyle köyün 300 olan nüfusunu geçerek 400'e yaklaştı.

Festivalden sonra da yaz boyunca sergilenen korkuluklar, özellikle yerli turistlerin geldiği köye, tanıtımının yanında ekonomik olarak da katkı sağlıyor.

"EN GÜZEL KORKULUK" YARIŞMASI

Bu yıl ikincisi yapılacak festivalde en ilgi çeken etkinlik ise "oyuk" yarışması. En güzel korkuluğun seçileceği yarışmada köy dışından da talep olması dolayısıyla köy sakinleri ve misafirler, iki ayrı kategoride yarışacak.

Ayrıca bahçe-avlu, yöresel tatlar yarışmasının düzenleneceği festivalde, kırkyama, resim, fotoğraf ve çeyiz sergileri açılacak. Geçen seneden farklı olarak bu yıl 'Keçiden süt sağma" ve "Kuyudan su çekme" yarışmaları da gerçekleştirilecek.

"SOSYAL PROJE"

Festival Komitesi Başkanı Demet Küçükkayalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin kırsal kalkınma temelli sosyal bir proje olduğunu söyledi.

Kadınlar olarak geçen yıl böyle bir proje başlattıklarını belirten Küçükkayalar, bu yıl erkekleri de yanlarına aldıklarını ve kırsal kalkınmayı teşvik eden bir projeye imza attıklarını dile getirdi.

Korkulukların yıllardır tarlada hayvanları korkutmak amacıyla kullanıldığını kaydeden Küçükkayalar, "Korkuluğu simge olarak kullanmamızın en büyük nedeni aslında korkuluk son derece komik bir nesne, amacı korkutmaktır ama şöyle bir dikkatli bakınca aslında o size komiklikler yapar." dedi.