Bitkilerin sağlığını "yerli ajan" koruyacak
Türk bilim adamları, bitkide hastalık yapan mikroorganizmaları bulup yok eden, bu sırada topraktaki kimyasal kalıntıları temizleyen ve besinlerin gelişimini olumlu etkileyen yerli "biyo-kontrol ajanı" elde etti.
Ege Üniversitesi (EÜ) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rengin Eltem, bitkilerdeki hastalıkların verimi düşürdüğünü, bu nedenle bu hastalıklarla mücadele edilmesi amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Tarımsal üretimde bitkiyi korumak için yapılan kimyasal mücadelenin hastalık yapıcı etmenleri öldürdüğü gibi toprağa ve suya karışıp biriktiğini, ürünlerde kimyasal kalıntılara rastlandığını aktaran Eltem, sürdürülebilir tarım için biyolojik mücadeleye ilginin arttığını söyledi.
Prof. Dr. Eltem, "Bitkilerde Hastalık Kontrolü İçin Biyo-Kontrol Ajanı" adlı projede topraktan keresteye geçmiş küf örneklerinden faydalandıklarını, örneklerden biyolojik mücadelede kullanılma potansiyeli olan "tricoderma" adlı mikroorganizmaların laboratuvar ortamında izole edildiğini ifade etti.
Saf hale getirilen bu mikroorganizmalar üzerinde moleküler analiz yaptıklarını aktaran Eltem, bitkilerde hastalık yapan mantarlara olan etkileri incelediklerini kaydetti.
Prof. Dr. Eltem, 3 yıl süren çalışmalar sonunda yerli kaynaklar kullanılarak hastalıkları yok edecek biyo-kontrol ajanı elde ettiklerini, bu süreçte en etkin ve uygun maliyetteki süreci ortaya koyduklarını söyledi.
HEM KORUYOR, HEM BESLİYOR
Elde edilen biyo-kontrol ajanının en önemli özelliklerden birinin de biyogübre niteliği taşıması olduğunu vurgulayan Eltem, şöyle konuştu:
"Bu ajan, hem bitkilerde hastalık yapan patojenleri öldürüyor hem de topraktaki çözünmeyen bir çok besin elementini çözerek bitkinin ve toprağın elementler bakımından zenginleşmesini teşvik ediyor, ayrıca toprakta var olan kimyasal ilaç kalıntılarını temizleme özelliğinde. Hem toprağa hem bitkiye besin elementlerini kazandırabiliyor. Büyümeyi teşvik edici bazı hormonlar salgılıyor."
"PATENTİMİZİ LİSANSLAYACAK FİRMA ARAYIŞINDAYIZ"
Eltem, biyolojik kontrol ajanlarının hastalık yapan organizmaya göre çeşitli uygulama şekilleriyle toprağa, fideye ya da büyümüş bitkiye verildiğini kaydederek, "Saf mikroorganizmaların maliyet açısından en ekonomik ve etkin üreme formunda üretimini sağlayacak bir yöntemi belirledik. Her türlü çalışmayı tamamladık ve ticarileşme için patentimizi lisanslayacak firma arayışındayız." diye konuştu.
Prof. Dr. Rengin Eltem, elde ettikleri bilimsel verilerin hayata geçirilmesinde üretim ve yatırım maliyetinin çok düşük olduğunu vurgulayarak, "Kullanılan biyolojik kontrol etmeni ve üretim prosesi yerli. Ucuz, kolay uygulanabilir bir yöntem. Bundan dolayı ülkemize çok şey kazandıracağını düşünüyorum." dedi.