"Ben ne aldım ki bu kadar tuttu" denetimi
Antalya'da, Ticaret İl Müdürlüğü, Esnaf Odası, polis ve zabıtadan oluşan ekipler, iş yerlerinde fiyat etiketi denetimi gerçekleştirdi.
Antalya'da, Ticaret İl Müdürlüğünce oluşturulan ekipler, tüketicilerin sıklıkla dile getirdiği "Ben ne aldım ki bu kadar tuttu" şikayetlerinin önüne geçebilmek için iş yerlerinde fiyat etiketi denetimi yaptı.
Raftaki ve kasadaki etiket fiyatlarının farklı olduğu ve bazı işyerlerinin bunu kasıtlı olarak yaptığı şikayetleri üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yayımladığı genelgeyle tüm illeri uyardı.
Özellikle Antalya'da şikayetlerin artması üzerine Valiliğin talimatıyla Ticaret İl Müdürlüğü, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası, polis ile zabıtadan oluşan ekipler, kent merkezinde ve ilçelerde etiket denetimi gerçekleştirdi. Ekipler, denetimlerde ürün üzerindeki etiket fiyatı ile kasada alınan ücretin tutarlı olup olmadığını denetledi.
Antalya Ticaret İl Müdürü Seval Dizerkonca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da tüketicilerin ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemlerin alınması hususlarının amaçlandığını söyledi.
Son dönemlerde raftaki etiket fiyatı ile kasadaki etiket fiyatının farklı olduğu yönünde çok fazla şikayet gelmesi üzerine harekete geçtiklerini ifade eden Dizerkonca, şunları kaydetti:
"Bunu ilgili kişiye sorduğumuz zaman 'Biz onu değiştirmeyi unutmuştuk.' diyorlar. Vatandaşın yapacağı iş, rafta gördüğü etiket fiyatını ödemek olacak. Onun kanuni hakkı bu. 'Biz değiştirmeyi unutmuşuz.' diye bir durum kabul edilemez. Vatandaşlar böyle bir durumla karşılaştıklarında hemen fotoğrafını çeksinler bize bildirsinler, gereken işlemi biz yapacağız. Özellikle büyük marketlerde alışveriş yapıp çıktıktan sonra 'Ben ne aldım ki bu kadar tuttu' dediğimiz zamanlar oluyor. İşte bu durum farklı etiket uygulamasından kaynaklanıyor. Bazen etiket üzerinde oynama yapılarak tüketici aldatılıyor."
ETİKET YANILTMALARINA DİKKAT
Etiket üzerine yazılan kelime oyunlarıyla da halkın aldatıldığına dikkati çeken Dizerkonca, tüketicilere etiketleri iyi okumalarını tavsiye etti.
Sebze meyve pazarlarında bunun sık görüldüğüne işaret eden Dizerkonca, "Küçücük harflerle 'yarım' yazıp kilogram yazısını da büyükçe yazıp tüketiciyi aldatanlara karşı da gerekli çalışmalar yapılacak." diye konuştu.
Raftaki, kasadaki ve menüdeki fiyatların tutarlı olmasını amaçladıklarını dile getiren Dizerkonca, aksi bir durumla karşılaşan tüketicilerden kendilerini aramalarını istedi.
Bütün ilçelerde her ay denetimleri düzenli yapacaklarını anlatan Dizerkonca, böylece dürüst esnafı ve tüketiciyi koruyacaklarını belirtti.