Başbakan Yardımcısı Canikli Moody's'in not düşürme kararını değerlendirdi
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Moody's'in not düşürme kararını değerlendirdi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Moody's'in not düşürme kararını değerlendirdi. Canikli, 'Moody's'e göre özel tedbir olmaz. Ekonomiye yönelik reformlar sürdürülür. Türkiye'nin güçlü ekonomik yapısı belirtiliyor, bu söylendikten sonra nasıl not düşürülüyor?' diyerek gündeme ilişkin ekonomide şu değerlendirmelerde bulundu:
VİDEO İÇİN TIKLAYIN
'BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADILAR'
Türkiye'nin güçlü ekonomik yapısı belirtiliyor, bu söylendikten sonra nasıl not düşürülüyor, garip tarafı bu. Moody's'in muhtemel not düşüşünü piyasa satın almıştı. Bu nedenle hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Kararı verenlerin, Türkiye'de beklentilerin gerçekleşmemesi üzerine çok büyük bir hayal kırıklığına uğradıklarını tahmin ediyorum. 15 Temmuz'un etkisi Moody's'in not düşürmesinden çok daha ağırdı. Biz karar nedeniyle para çıkışı beklemiyoruz. Moody's kararından sonra 2 milyar dolar çıkıştan bahsediliyor, ben öyle bir çıkış olacağını sanmıyorum.
AĞUSTOS AYINDA 900 MİLYON NET GİRİŞ OLDU
Fonların kendi mevzuatları gereği çıkış yapsalar bile farklı şekilde giriş olacaktır. Ağustos ayında 900 milyon dolara yakın net giriş oldu. Eylülde 300 milyon dolara yakın net giriş var. 15 Temmuz gibi inanılmaz şoktan sonra bile net girişler sürüyorsa, Moody's'in etkilemesi ihtimali düşük.
'72 AY VADE BUGÜNKÜ BAKİYELER İÇİN GEÇERLİ'
İç talepte düşüş söz konusu. Bu nedenle adım atıldı. O yüzden taksit oranını 12'ye çıkardık. İthalata dayalı tüketimi daraltmak amaçlarımızdan bir tanesi. İthal oranı yüksek alanlarda taksiti artırmadık hatta bazı alanlarda düşürdük. 257 milyar liralık kredi stoku yapılandırma kapsamında. Yapılandırma sadece bakiye için geçerli. Bugün itibariyle olan stok için geçerli. Bundan sonraki kullandırılacak krediler için 72 ay geçerli değil. 72 aylık yapılandırma bugün itibariyle olan kredi bakiyeleri için geçerli. Bu yapılmak zorunda değil. Biz bankalara yapılandırma imkanı veriyoruz.
'YAPILANDIRMA FAİZİNDE SIKINTI OLURSA ADIM ATARIZ'
72 ay vadeli yapılandırmada faiz banka ile müşteri arasında belirleniyor. O noktada problem çıkacağını düşünmüyoruz. Sıkıntı ortaya çıkarsa onları giderici adımlar atarız. Bizim, BDDK'nın gözetiminde yapılıyor. Kural koymaya gerek olmadan görüşmelerle birçok şeyi halledebiliyoruz.
'MEVDUAT FAİZİ DÜŞMEDEN KREDİ FAİZİ İNMEZ'
İndirimler kredi faizlerine tam olarak yansımıyor. Mevduata verilen faiz düşmeden kredi faizlerinde anlamlı düşüş çok gerçekci gözükmüyor. Odaklaşmayı mevduat faizlerine yöneltmiş durumdayız. Bankalar da çalışıyor. Kural koymadan mevduat faizlerini düşürmeliyiz.
'HEDEFLERDE REVİZYONA GİDİLECEK'
Hedeflerde bir miktar bozulma olacak. En başta büyüme olmak üzere. Şimdi orta vadeli program hazırlıyoruz. Gerçekçi rakamlar üzerine kurulması gerekiyor, elbette revizyon gelecektir. Büyüme dışındakilede hedefe uzaklık noktasında problem görünmüyor.
'İTİRAZLAR TEK TALEMDEN ÇIKMIŞ GİBİ'
Son 4-5 günde talepler yoğunlaştı. İhraçlara yönelik standart şablon itiraz metinleri var. Bu da son derece önemli. Şifreyle girilen haberleşme platformunda konuştuğu tespit edilen birini düşünün. O kişiler bile başvuruyorlar. Onların dilekçeleri de standart, tek kalemden çıkmış gibi. Biz bunlara rağmen hepsini gözden geçiriyoruz.