Bangladeş heyeti TÜMSİAD'ı ziyaret etti

Bangladeşli iş adamlarından oluşan bir heyet, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (TÜMSİAD) ziyaret ederek Türk iş adamlarıyla yüz yüze (B2B) iş görüşmelerinde bulundu.

TÜMSİAD Genel Merkezinde yapılan iş toplantısında, Bangladeşli ve Türk iş adamları ticari bağları güçlendirmek amacıyla iş görüşmeleri yaparak bilgi alışverişinde bulundu.

TÜMSİAD Genel Başkan Yardımcısı Servet Samsama, TÜMSİAD'ın kurulduğu 2005'ten bu yana ülkeye değer katmaya başladığını belirterek, derneğin 12 bin üyesiyle çeşitli iş gezileri ve iş toplantıları yaptığını söyledi.

Türkiye ve Bangladeş'in makine, tekstil, deri, seramik ve eczacılık sektöründe önemli iş birlikleri olduğunu belirten Samsama, "Türkiye ve Bangladeş arasında yakalanan 1 milyar dolarlık dış ticaret potansiyelimizin altında kalmaktadır. Önümüzdeki yıllarda kardeşliğimizi ticaretimize daha fazla yansıtmayı umuyoruz." diye konuştu.

İki ülke iş adamları heyeti arasında yapılacak B2B görüşmelerde her iki ülkede görülen iş fırsatlarının masaya yatırılacağını söyleyen Samsama, Bangladeş'te tekstil, hazır giyim, inşaat, ilaç-eczacılık ürünleri, gemi imalatı, seramik ürünler, kağıt ve cam endüstrileri pazarının günden güne büyüdüğünü aktardı.

"TÜRKİYE İLE HER ALANADA İŞ BİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ"

Bangladeş İş Adamları Heyeti Başkanı Syed Nurul İslam, Bangladeş'in 160 milyon nüfusuyla büyük bir pazar olduğunu belirterek, "İstanbul'da kilometrekareye düşen yoğunluk 3 bin kişi, Bangladeş'te 15 bin kişi. Çevremizde bizden başka çıkış kapısı olmayan ülkeler de var. Onlarla birlikte 200 milyonluk bir nüfusu temsil ediyoruz. Bangladeş büyük bir pazar." bilgilerini verdi.

Bangladeş'te yatırım yapan Türk firmaların zaman içinde vergiler nedeniyle yatırımlarını azalttığına işaret eden İslam, "Biz Türkiye ile her alanda iş birliği yapmak istiyoruz. Öncelikle gelin, ofis, temsilcilik ve işletme açın. Ardından İslam ve kardeşliğimize dair konuşalım. Müslümanların kalkınma düzeyini artırmaya ilişkin yeni iş birlikleri yapalım." diye konuştu.

İslam, Bangladeş'in düşük gelir düzeyine sahip bir ülke olmasına karşın Türkiye'nin yardımseverliğini örnek aldığını belirterek, "Yüksek gelire sahip değiliz ama Arakan'dan gelen 1 milyon mülteciye kucak açtık. Türkiye her alanda bizim büyük abimiz, onu örnek alıyoruz. Ülkemize olam desteklerinin ve iş birliklerinin de artarak devamını rica ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"BİRBİRİNİZE GÜVENDİĞİNİZDE ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATABİLİRSİNİZ"

Bangladeş Türkiye Büyükelçisi M.Allama Siddiki de Bangladeş hakkında yaptığı sunumunda iş birliği çağrısı yaptı.

İki ülke arasındaki iş toplantılarının en azından yılda iki kere yapılması gerektiğini vurgulayan Siddiki, "Bizler devlet adamıyız, siz iş adamları çok daha iyi bilirsiniz ki, iş için en önemli şey güven. Birbirinize güvendiğinizde önemli projelere imza atabilirsiniz." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından iki ülkenin iş adamları B2B görüşmeler yaptı.