Baklavanın ünü sınırları aşıyor

AB tarafından da tescil edilen Antep baklavası, yılın 8 ayında ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre ve Çin'in de arasında olduğu 18 ülkeye ihraç edildi.

Avrupa Birliği (AB) tarafından da tescil edilen Antep baklavası yılın 8 ayında ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre ve Çin'in de arasında olduğu 18 ülkeye ihraç edildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 130 ton dolayındaki baklava ihracatından 1 milyon 477 bin 499 dolar gelir elde edildiğini söyledi.

Çıkmaz, 2016'da 13 ülkeye 136 ton baklava sattıklarını ve 1,5 milyon dolar gelir elde edildiğini belirterek, bu yılın sekiz ayındaki ihracatın şimdiden geçen yılki rakamlara yaklaştığını kaydetti.

Bu yıl en fazla ihracatın 36 ton ile ABD'ye gerçekleştirildiğini anlatan Çıkmaz, bu ülkeyi Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Almanya'nın izlediğini bildirdi.

Azerbaycan, Irak, Katar, Gürcistan, Bulgaristan, İsrail, Ürdün, Suriye, Kuveyt, Çin, İsviçre, Avustralya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Filistin'in de baklava ihraç edilen diğer ülkeler arasında yer aldığını dile getiren Çıkmaz, "Gaziantep baklavasının dünya mutfaklarında hızla yer almasında gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarının önemli yeri var." dedi.

Gaziantep'te 17 yıldır faaliyet gösteren Ayıntap Baklava'nın işletmecisi Levent Aktaş da Katar, Suudi Arabistan ve Dubai'den müşterileri olduğunu dile getirdi.

Haftada yaklaşık 2 ton baklava ürettiklerini ve 300 kilogramını ihraç ettiklerini anlatan Aktaş, "Baklavayı nakış gibi işliyoruz. El emeği, göz nuru. Baklavamıza A'dan Z'ye emek veriyoruz, birinci sınıf, en iyi baklavayı üretmek için çaba sarf ediyoruz. Antep fıstığından ununa kadar hepsinin özenle seçilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Özellikle Arap ülkelerine baklava ihracatının yazın sıcak hava nedeniyle düştüğünü ifade eden Aktaş, kışın satışların arttığını belirtti.