Bağ-Kur prim indirimi 1 Ekim’den itibaren başlıyor
Bağ-Kur'lu olanların uzun bir süredir bekledikleri prim indirimi 1 Ekim’de başlıyor. 5 puanlık indirimden yararlanmak isteyen esnafların SGK borcu ile geçmişe dayalı hiçbir borcunun bulunmaması gerekiyor.
Başta esnaflar olmak üzere; şirket sahipleri, muhtarlar ve tarım alanlarında çalışan milyonlarda esnafın uzun bir süredir bekledikleri Bağ-Kur prim indirimi yarından itibaren (1 Ekim) başlıyor. Bağ-kur primlerinde 5 puanlık indirim sağlayacak karardan yararlanacak esnafın bazı şartları taşımaları gerekiyor. İndirimden yararlanacak olan esnafın öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borcu ile geçmiş yıllardan gelen hiçbir borcunun olmaması gerekiyor. İdari para cezaları ve prim borcu olanlar 31 Ekim’e kadar başvuru yaparak borçlarını taksitlendirdikleri taktirde indirimden yararlanabilecekler. SGK’ya prim borcu ya da idari para cezası borcu bulunmayan esnaf herhangi bir yere başvuru yapmadan doğrudan 5 puanlık indirimden yararlanabilecekler. Esnafa sağlanan 5 puan indirimi ile yılda 1000 lira üzerinde ortalama 6.420 liraya kadar avantaj sağlaması bekleniyor.
SGK BORCU OLMAMASI ŞART
Bağ-Kur primlerine getirilecek olan 5 puanlık indirimden yararlanacak olan esnafın Sosyal Güvenlik (SGK) prim borcunun olmaması gerekiyor. Borcu bulunan esnaf borçlarını, geçtiğimiz ay çıkan Genel Vergi Affı kapsamında 31 Ekim’e kadar yapılandırmalarıyla hiç borçlarının kalmaması koşuluyla indirimden yararlanabiliyorlar. Hiç borcu olmayan esnaf ise, Bağ-kur prim indiriminden yararlanmak için herhangi bir başvuru yapmasına gerek kalmadan doğrudan 5 puanlık bir azalma ile primlerini ödemeye devam edecekler.
EKİM AYINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK
Milyonlarca esnafı, şirket sahiplerini, muhtarları ve tarım alanında çalışanları ilgilendiren 5 puanlık prim indirimi Ekim ayından itibaren geçerli olacak. 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli olacak Bağ-Kur primleri ekim ayından geçerli olmak üzere yüzde 34.5’ten yüzde 29.5’e inecek.
YILLIK AVANTAJ 988 TL’YE ULAŞACAK
Bağ-Kur’luların kendi belirledikleri kazanç rakamı üzerinden ödenen primler 2016 yılında ortalama bin 647 lira ile 10 bin 705 lira arasında gerçekleşiyor. Uzmanlar tarafından 5 puanlık indirimi sonrasında en düşük kazanç üzerinden hesaplanan primin aylık avantajı 82.35 lira olurken, yıllık avantaj tutarı iss 988 liraya ulaşabiliyor. En yüksek kazanç üzerinden hesaplanan Bağ-Kur prim indiriminin aylık 535 lira olan rakamın yıllık olarak hesaplandığında 6.420 liraya ulaşacağı belirtiliyor.
BAŞVURU SÜRESİ VE İNDİRİMDEN YARARLANMA
Bağ-Kur Prim indirimi uygulamasından yararlanmak için, SGK’ya prim borcu ya da idari para cezası borcu bulunmaması şartı aranıyor. Bunların dışında indirimden yararlanmak isteyen esnafın geçmişe ait borçlarının da bulunmaması yanı sıra cari primleri de zamanında ödenemesi gerekiyor. Borçların tamamının ödenmesi gerekmezken mevcut borçların yapılandırarak ödeme planına bağlayanlar da indirimden yararlanabiliyorlare. Esnafların Bağ-Kur Prim indiriminden yararlanmaları için 31 Ekim'de sona erecek vergi affı kapsamında prim borçlarını yapılandırmaları gerekiyor.
BAŞVURMAYANLAR CEZA ÖDEYECEKLER
Prim borçlarınını yapılandırmak için belirtilen başvuru süresini kaçıranlar, borçlarını ya yüksek gecikme cezalarıyla ödemek zorunda kalacaklar ya da yeni bir af yasasının çıkması için en az 2-3 yıl bekleyecekler. Bağ-Kur’lu kadınların, işçi ve memur kadınlarda olduğu gibi, canlı doğan her çocuk için 2’şer yıl süreyle borçlanma hakkları bulunuyor. Erkekler ise askerlikte geçen sürelerini borçlanabiliyorlar. Ayrıca, daha önce sağlanan hak çerçevesinde ödeyemedikleri borçlarından dolayı sigortalılıklarını donduranlar da “ihya” başvurusunda bulunduklarında yürürlükteki asgari ücret üzerinden prim ödüyorlar.
İSTAĞE BAĞLI SİGORTALIALAR YARARLANAMIYOR
Bağ-kur prim indiriminden esnaflar yararlanırken isteğe bağlı sigortalılar da Bağ-Kur’lular gibi 4-b statüsünde prim ödedikleri halde 5 puanlık prim indiriminden yararlanamıyorlar.
YAPILANDIRMA YAPILACAK BORÇLAR
Vergi affı kapsamında yapılandırılacak olan borçların 30 Haziran 2016 ve daha önceki aylara ilişkin olması gerekiyor. 19 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan SGK alacakları ise yeniden yapılandırılacak. Yapılandırma kapsamına giren kurum alacakları ise şöyle;
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı statüsünden kaynaklanan sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, ek karşılık primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi.
SGK tarafından tahsil edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı.
İsteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primi.
Tarım sigortalıları.
Genel sağlık sigortası (GSS) primi.