Aylık gıda gideri 3 bin lira

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı kazan Recep Kara, profesyonel bir sporcu olarak beslenmesine dikkat ettiğini belirterek, aylık gıda harcamasının 3 bin lira civarında olduğunu söyledi.

ASKİ Spor Kulübü güreşçisi Recep Kara, haftada 6 gün antrenman yaptığını, bu nedenle de öğünlerde 4 gün et yemek zorunda kaldığını belirtti.

Beslenme konusunda 3 öğüne de dikkat ettiğini anlatan Recep Kara, "Profesyonel sporcunun beslenmesi biraz külfetli oluyor. Bir memurun bir aylık maaşı benim gıda harcamalarıma gider. Bu da ortalama 3 bin lira civarındadır." dedi.

Etin beslenmesinde ayrı bir yer tuttuğunu belirten başpehlivan, "200 gram et, 300 gram kıyma şeklinde hesap yapmıyoruz. Kahvaltımız olmazsa olmazımızdır. Peynir, bal, süt, tereyağı, ceviz ve fındık olması gerekenlerdir. Öğle yemeğini mutlaka yiyorsun. Ara öğünlerimiz oluyor. Haftada en az 3 veya 4 gün et mutlaka olacak. Et olmazsa, olmaz." diye konuştu.

Ağır sıklet ile hafif sıklet güreşçilerin beslenmelerinin farklı olacağını vurgulayan Recep Kara, şunları kaydetti:

"Haftada minimum 5 kilo et tüketirim. Balık, tavuk ve dana dahil. Bu rakam 5 ile 10 arasında değişir. Benim etsiz öğünüm olmaz. Ekmeği fazla aramıyorum. Ekmekten aldığım gıdaları farklı gıdalardan alabiliyorsunuz. Ben 130 kiloyum ama günlük bir ekmek tüketmiyorum. En fazla yarım ekmek tüketiyorum. Sporcu diyeti açısından ana gıdaya ağırlık veririm. Ekmeği sadece sabah kahvaltılarında tüketirim. Bal ve kuru yemiş olmazsa olmaz. Kuru yemiş direkt enerji deposudur."

Recep, gün boyu müsabaka yaptığını belirterek, "Sahada güreşirken yemek yiyemeyeceğimiz için bunu kısa vadede enerjiye çevirecek gıdaları tercih ediyoruz. Bunlar da fındık, fıstık ve hurma. Hurmayı çok tüketirim. Profesyonel sporcunun beslenmesi biraz külfetli oluyor. Bir memurun bir aylık maaşı benim sporcu olarak beslenmeme gidiyor." değerlendirmesini yaptı.

Spor bilimleri üzerine yüksek lisans yaptığını hatırlatan Recep Kara, profesyonel spor yapan her sporcunun ayrı bir beslenme programının olması gerektiğini ifade etti.

Recep Kara, sporcunun beslenmesinin farklı olduğunu dile getirerek, "Bizim antrenmanlarımız çok ağır olduğu için burada kaybettiğimiz kalorinin daha fazlasını almamız gerekiyor. Bu yüzden kaliteli besleniyoruz. Sporda 3 ana şık vardır. Bunlar olmazsa başarıya ulaşamazsın. İyi antrenman, iyi beslenme ve iyi dinlenme." ifadelerini kullandı.

"SUMOCULARLA GÜREŞİRİM"

Başpehlivan Recep Kara, dünyada çok fazla tanınan Japonların güreşi sumo sporcularıyla müsabakaya çıkabileceğini söyledi.

Somucuların Kırkpınar'da gösteri yaptığını anımsatan Recep, "Sumo güreşiyle bizim yağlı güreşler birbirine ters ancak ben sumocularla güreşirim. Sumo güreşinin en babası 10 saniye sürer. Yağlı güreş ise yeri geldiği zaman 3 saat sürer. Sumo güreşleri için fiziğim elverişli." diye konuştu.

YAĞLI GÜREŞ DÜNYAYA AÇILACAK

Başpehlivanlığının yanı sıra 15 yıl milli takımda görev yaptığını anlatan Recep, Türkiye'de büyük bir kesime hitap eden yağlı güreşin dünyada da tanınır hale gelmesi için proje hazırladığını ifade etti.

Yağlı güreşin sadece Türkiye'de yapıldığını vurgulayan Recep, şunları kaydetti:

"Yağlı güreşin dünyada tanıtılması için Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile yakın zamanda görüşeceğiz. Kabuğunu kırıp, dünyada yapılmasını istiyoruz. İlk başta Türk Cumhuriyetleri ve Müslüman ülkelerle başlayıp, genişletmek istiyoruz. Bunu da İstanbul'da yapmayı planlıyoruz. Fetih başkenti İstanbul olduğu için böyle bir düşüncemiz var. 1453 İstanbul Fetih Güreşleri adı altında uluslararası çapta bir organizasyon yapmayı düşünüyoruz. Projem hazır."