"Avrupa medyası sınıfta kaldı"

15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki demokrasi nöbetlerini ‘laikliğe’ karşı bir tehdit olarak gören Avrupa basını, darbe girişimine karşı durmak yerine Türkiye düşmanlığı politikasına devam ediyor.

FETÖ mensuplarının başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi sonrasında darbecileri eleştirmek ve demokrasinin yanında durmak yerine gözaltına alınan darbecilerin hesabını yapan Avrupa basını, Yenikapı’daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ni de ‘laikliğe’ karşı bir tehdit olarak gördü. İngiliz Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Yeni Türkiye'yi inşa etmeye başlamayı hedeflediğini belirtti.  Times, “Yeni Türkiye” kavramının birçok Türk tarafından belirsiz olduğunu, eski Türkiye'deki laikliğe ve askeri darbelere karşı sandık demokrasisi ve dini muhafazakârlık kavramları etrafında dönüp dolaştığını yazdı.

Avrupa medyasının tavrını AjansHaber’e değerlendiren Prof. Dr. Mensur Akgün, Avrupa ve ABD’de köklü önyargılar olduğunu ve bu nedenle 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde ne olduğunu göremediklerini belirtti. Türkiye’deki darbe girişimi sonrası ve vatandaşların demokrasi nöbetlerini görmek ve anlamak konusunda Avrupa medyasının sınıfta kaldığını belirten Akgün, “Bizim pes etmememiz ve ülkemizde olanları Avrupa’ya göstermek, anlatmak için çalışmamız gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Mensur Akgün, Avrupa medyasının tavrını AjansHaber’e değerlendirdi:

“AVRUPA VE ABD’DE KÖKLÜ ÖN YARGILAR VAR”

Avrupa’da ve ABD’de de köklü önyargılar var. Maalesef ki Avrupa, 15 Temmuz gecesi Türkiye’de ne olduğunu göremedi. Hala da görmemekte ısrar ediyorlar. 7 Ağustos’ta yapılan Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde insanların sadece sayısı değil nasıl kendilerini paralayarak miting alanına girmeye çalışmalarını görmüş olsalardı durumu daha iyi anlayacaklardı.

Görmedikleri ve anlamadıkları bir diğer konu, orada diğer 2 muhalefet partisinin de olmasıydı. Askeri otoritenin de varlığıydı. Bizim pes etmememiz ve ülkemizde olanları Avrupa’ya göstermek, anlatmak için çalışmamız gerekiyor.

“GÖZALTI KARARLARINA GÖSTERİLEN HASSASİYET DARBE GİRİŞİMİNE DE GÖSTERİLMELİYDİ”

Avrupa basınının darbe girişiminden sonra gözaltı kararlarına hassasiyet göstermesini normal karşılayabiliriz ama aynı hassasiyeti darbe girişimine karşı da göstermeleri gerekirdi. İlk yapılan açıklamalar da son derece lezzetsizdi.

İngiliz bir bakan Türkiye’nin 3000 yılından önce AB’ye giremeyeceğini söylerken AB Dış Politika Sorumlusu Mogherini, idam cezası gelirse Türkiye’yi AB’ye almayız dedi. İdam cezası tartışması varken bunu tehdit olarak kullanmanın ne anlamı vardı? Türkiye, her kanaldan muhataplarına buradaki gerçekliği farklı boyutlarıyla anlatmak zorundadır.

“AVRUPA MEDYASI SINIFTA KALDI!”

Türkiye’deki darbe girişimi sonrası ve vatandaşların demokrasi nöbetlerini görmek ve anlamak konusunda Avrupa medyası sınıfta kaldı. 15 Temmuz sonrası ilk açıklamalarda da sınıfta kalmışlardı, Demokrasi ve Şehitler Mitingi sonrasında da sınıfta kaldılar. Biz de onlar sınıfta kaldı diye bakmayıp sınıf geçirmeye çalışmalıyız. Derdimizin ne olduğunu Brüksel’de, Londra’da, Washington’da anlatalım.

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.