Kemal Belgin: Bu olaylar 3 Temmuz'un devamıdır

Trabzonspor - Fenerbahçe maçının son dakikalarında sahaya atlayan bir taraftar çizgi hakemi Volkan Bayarslan'ı darp ederek maçın tatil edilmesine sebep oldu.

Muhammed Cesim Işık / AjansHaber

Spor Toto Süper Lig 30. Haftasında karşılaşan Trabzonspor – Fenerbahçe karşılaşmasında gerginlik maçın ilk dakikalarından itibaren kendini gösterdi. Maçın son dakikasında sahaya atlayarak hakeme saldıran bir taraftar ise maçın tatil edilmesine neden oldu.

Bu olay son 6 ay içerisinde Trabzon’da yaşanan ikinci olay olarak göze çarptı. Bu gelişme akıllara ‘neden Trabzon’ sorusunu da getirdi. Bazı yorumcular yaşanan olayları provokasyon olarak niteledi.

AjansHaber’e olaylı maçı değerlendiren spor yorumcusu Kemal Belgin, yaşanan gerilimi 3 Temmuz’un bir devamı olarak nitelendirerek “Avni Aker en az 10 maç kapatılmalı” dedi.

Spor yazarı Kemal Belgin AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“BU OLAYLAR 3 TEMMUZ’UN DEVAMIDIR”

Bu olay malum 3 temmuz gerginliğinin devamıdır. Olaylar Fenerbahçe 4-0 kazandığı için olmadı, aynı şekilde Trabzonspor da 4-0 kazansaydı, bu olaylar yaşanacaktı. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde adaleti temsil eden gözleri kapalı, elinde terazi olan bir kadın var. Bizde ki adaleti temsil eden kadının gözleri dışarıyı rahatça göreceği bir bantla kapalı ve bu yüzden de terazisi dengede duramıyor. Türkiye’de meydana gelen sportif olaylardaki olumsuz gelişmeler hep bu yüzden olmaktadır. Ne yazık ki devamı da olacaktır bu olayların. Bütün bunların müsebbibi adaletin adil olmamasıdır.

İŞTE FENERBAHÇE'Yİ BEKLEYEN SONUÇ

“NE KADAR ÖNLEM ALINIRSA ALINSIN…”

Fenerbahçe, Trabzon’da bir maç oynuyorsa güvenlik önlemleri 2-3 katına çıkarılmalıdır. Görüntülere baktığımız zaman kale arkasındaki tribünün yarısına kadar olan bölümü polis iyi perdelemişti ama diğer bölümlerde aynı önlemleri göremedik. Tabi sahaya atlayan şahıslar o bölümden mi atladılar bilemeyiz ama kale arkasının bir bölümüne önlem alınıyorsa her tarafa önlem alınmalı, bölgesel kalmamalı. Ama dediğim gibi ne kadar önlem alınırsa alınsın bazı olaylar engellenemiyor. Tabi bizimde biraz suçumuz var aslında bizim insanımızın da hoşuna gidiyor bu tip şeyler. Ama bu işin temelinde adaletin yerini bulamaması en etken sebeptir.

Spor Yazarı Kemal Belgin

“HUKUKİ YARGILANMA OLMADAN BU OLAYLAR SONA ERMEZ”

Hatırlarsanız bundan 4-5 sene önce de Kadıköy’de bu tip mevzular yaşanmıştı. Ama birileri çıktı dedi ki ‘polis kendi taraftarına hücum ediyor’. Siz bu tip şeyler söyleyen şahıslara hiçbir hukuki şekilde sorgulamazsanız, bu tip olayların önünü alamazsınız.

“AVNİ AKER EN AZ 10 MAÇ KAPATILMALI”

Dünyanın her yerinde bu tip olayların cezası maç 4-0 olduğu için skor böyle tescil edilecek. Trabzonspor eğer 4-1 geride olsaydı dahi skor 4-0 olarak tescillenirdi. Tabi ki sahanın içinde bir hakem dövülüyorsa, o saha en az 10 maç kapanmalıdır. Geçen sene de Bülent Yıldırım’a Trabzonspor – Fenerbahçe verilmişti ve siz aynı hakeme aynı gergin ortamı veriyorsunuz.

TRABZON MEDYASINDAN SERT ÇIKIŞ

“HAKEMLERİ TAYİN EDEN KİŞİ…”

Bu hakemleri tayin eden kişi de eski bir hakem ve o hakemin yönettiği Kadıköy’deki Fenerbahçe – Galatasaray maçından önce yardımcısının kafası yarıldı fakat o maçı oynattı. Neden maçı oynattığı sorulduğunda da ‘maçı 50 bin kişi izliyor, ne yapayım’ dedi. Bunları söylediğinde ise 3 yıldızlı bir emniyet komiseriydi.

“YAŞANANLARIN PROVOKASYON OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM ÇÜNKÜ…”

Ben bu olayların provokasyon olacağını zannetmiyorum. Seyirci kendi takımına öfkelendi neticede kendi evinde Fenerbahçe’ye 4-0 yenilen bir Trabzonspor söz konusu. Sahaya yanlış takım çıkardığı için hocaya bir öfke de söz konusu olabilir. Taraftar, ilk yarıda yüzde 100’lük net penaltı pozisyonunda hakemin, orta hakemi uyarmamış olmasına da öfkelenmiş de olabilir. Tüm bu tip faktörler göz önüne alınınca ben bu olayların bir provokasyon olacağına ihtimal vermiyorum.

“EĞER YABANCI OYUNCULAR FIFA’YA GİDERSE…”

Bugün baktığımız zaman yabancı oyuncu sayısı serbest bırakıldı. Her takıma 14 tane yabancı oyuncu hakkı tanındı ve o oyunculara da çuvalla para veriliyor. Yarın öbür gün bu futbolcular ‘benim can güvenliğim’ yok deyip FIFA’ya başvursa, aldıkları parada cebinde kalır ve yürür gider. Biz bir 3 Temmuz olayı yaşadık. Kumpas falan diyorlar şu oldu bu oldu diyorlar, ben onu bunu bilmem. Avrupa Futbol Birliği bu konuyla alakalı olarak Fenerbahçe’ye 3 yıl men cezası verdi, disiplin kurulu verdi bunlar da yetmedi Uluslararası Spor Mahkemesi de cezanın yürürlüğe girmesine onay vermiştir. Dönüp TFF’ye baktığımızda da bizim federasyonda 72 kişiyi yargıladı. Aynı kulübün bir yöneticisine 3 sene, başka bir yöneticisine 1 sene ve 2 profesyonele de 1’er sene ceza vermiştir. Yani demek istediğim mesele mahkemede yargılanmaktadır.

DÜNYA OLAYLI MAÇI KONUŞUYOR

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.