AP'den Myanmar'a 'Arakan' çağrısı

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda kabul edilen bir tasarıda, Myanmar yönetiminin insani yardım kuruluşlarının çatışma bölgelerine girişine engel olmaması çağrısında bulunuldu.

Strazburg'da devam eden AP Genel Kurulunda Myanmar'daki gelişmeler ve Arakanlı müslümanların durumu ele alınarak, konuyla ilgili bir karar tasarısı kabul edildi.

Myanmar yönetimine, Arakanlı Müslümanlara yönelik cinayet, taciz ve tecavüzlere derhal son verilmesi çağrısı yapılan kararda, insani yardım kuruluşlarının çatışma bölgesine girişinin sağlanması ve evlerinin ateşe verilmesinin engellenmesi istendi.

Kararda, Myanmar yönetimi ve özellikle AP tarafından insan hakları alanında verilen Sakharov Ödülü'ne 1990'da layık görülen Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin, Arakanlı Müslümanlara yönelik dini ve ırkçı nefreti şiddetle kınaması gerektiği vurgulandı.

Kararda ayrıca Myanmar yönetiminden, Bangladeş sınırına yerleştirilen tüm mayınları derhal temizlemesi istendi.

Konuyla ilgili genel kurulda konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suu Çii'nin uzun yıllar bölgede demokrasi ve insan hakları için ilham kaynağı olarak görüldüğüne değinerek, "Myanmar yönetimi, demokrasinin etnik, sosyal ve dini sınırların ötesinde, herkes için olduğunu göstermelidir." dedi.

Mogherini, AB'nin mayıs ayında Arakanlı sivillere destek amacıyla açıkladığı 12 milyon avro mali destek miktarını 3 milyon avro daha artırdığını söyledi.

AP'nin İngiliz üyesi Wajid Khan da Arakanlı Müslümanların insanlığa karşı işlenen suçlarla ilk kez karşılaşmadığını belirterek, "Bu parlamento geçen yıl Myanmar konulu iki karar tasarısını onayladı fakat şiddet olayları ve Müslümanlara yönelik şeytanca işkenceler devam ediyor." dedi.

Khan, Müslümanlara yönelik taciz, tecavüz ve işkencelerin devam ettiğini ifade ederek, "Bu soykırım ve etnik temizliği durdurmak için daha ne olması gerekiyor?" sorusunu yöneltti.

Pazartesi günü başlayan AP Genel Kurulu toplantılarının açılışında, İspanya ile Finlandiya'daki terör saldırıları ve Irma kasırgasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulurken Arakanlı Müslümanların görmezden gelinmesi tepkiyle karşılanmıştı.