AB temsilcileri ile 'gergin' basın toplantısı! Bakan Çavuşoğlu yüzlerine söyledi: Zafiyet

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, AB heyeti ile ortak basın toplantısında konuştu.

Avrupa Birliği heyeti Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ile görüştü. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. 

Basın toplantısında AB'nin yeni fasılların açılması için Kıbrıs sorununu öne sürmesine Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Çelik'ten sert tepki geldi. 

Çavuşoğlu ve Çelik şunları söyledi:

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

Biz tüm düşüncelerimizi AB ile paylaştık. İşbirliğimizi vurguladık. Türkiye bugün FETÖ, PKK, DHKP-C ve diğer örgütlerle birlikte 13 örgütle mücadele etmektedir.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

AB'NİN PKK GÖSTERİLERİNE İZİN VERMEMESİ GEREKİYOR

PKK ve yandaşlarının AB şehirlerinde faaliyet yapmasına da izin verilmemesi gerekiyor. DAEŞ'in bunu yapması nasıl kabul edilemezse PKK'nın da bu tür faaliyetlerde bulunmasına izin verilmemesi gerekiyor. Siyasi grupların buna ön ayak olduğunu görüyoruz.

Önümüzdeki süreçte de bölgedeki ve Avrupa'da yaşanan sorunlar devam ediyor. Ortak sorunların üstesinden gelmek için güç birliği lazım.

AB'nin önümüzdeki süreçte toplantıları var. Burada da gerekli stratejik vizyon çerçevesinde duracaklar. Türkiye olarak biz ortak vizyonun canlanmasını ve Türkiye'nin de bunun içinde yer almasını arzu ediyoruz. Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin yii olması esasen bölgemizin istikrarı ve güvenliği için de çok önemli olacaktır.

Fasılların açılması konusunda Kıbrıs sorunu yok. AB'nin pek çok konuda zafiyetinden biri bu. 

AB'YE VİZE ELEŞTİRİSİ

Sorun varsa ortak çözüm lazım. Ortaya çözüm bulduktan sonra birlikte uygulamamız lazım. Göç sorununun çözülmesi önceliklik hedefimiz, seyahat de hedefimiz. 3 anlaşma imzaladık. 3 anlaşma birbirine bağlıdır. Bir tarafın işine geleni uygulamak olmaz. Biz de bunu kabul etmeyiz. Bizim tavırmız bu. Böyle bir tıkanma olduğu zaman, bunu nasıl aşabiliriz bu konuda da birlikte çalışmamız lazım. 

Terör konusunda da alternatif öneriler getirdik. 

AB BAKANI ÖMER ÇELİK

Kuşkusuz bizim devlet tarihimiz açısından karşı karşıya kaldığımız en büyük saldırılardan birisiydi FETÖ'nün saldırısı. Bu mücadele birinci önceliğimizdir. AB ile paylaştığımız ortak değerler Avrupa toprakları da saldırıya uğramıştır. Bu darbe girişimi Avrupa topraklarında Avrupa demokrasisine karşı gerçekleştirilmiştir.

AB'den kınama beklentimiz ilk ay içinde gerçekleşmedi. AB'den daha güçlü bir fiili destek beklentimiz vardır. Bu darbe girişimini kınayarak seçilmiş Cumhurbaşkanı'nın Türk halkının yanında yer alan açıklamalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Türkiye'nin egemen bir devlet olarak kendi güvenliğini sağlamasın için tedbirleri almaya devam edeceğiz. OHAL'e rağmen Türkiye'de hukuk devleti ilkelerinden zerre taviz verilmemektedir.

Saldırının hemen arkasından Türk demokrasisi korunmuştur. Neticede 12 saat içinde tehdit büyük oranda ortadan kaldırılmıştır. O gün Google'da en çok yapılan arama 'tank nasıl durdurulur' araması olmuştur. 

Avrupa için de sıkıntılı bir dönem. Brexit sonrası bir vizyon tartışması var, açılımlar gerekiyor. Krizler, göç krizi gibi konular AB için yeni meydan okumalar oluşturuyor. Tüm bunların merkezinde en büyük çözüm üretenin Türkiye olduğu görülmüştür. Türkiye-AB ilişkilerinin kalbi katılım müzakereleridir. 

GÖÇ KONUSUNDA FARKLI, AB'YE ÜYELİK KONUSUNDA FARKLI TAVIR

Göç söz konusu olduğunda müzakereler, katılım söz konusu olduğunda Türkiye'nin üye olamayacağına yönelik açıklamalar çifte standarttır.

Ordusunda darbeye katılmış tüm generalleri attığı halde Türk ordusu DAEŞ'le müdahale için Suriye'ye girdi, sınır temizlendi. Charlie Hebdo benzeri çok sayıda saldırı oldu. 

Biz yeni dönemde 23-24. fasılların açılmasını bekliyoruz. Bu konularda çok eleştiriler dile getiriliyor. Buyurun bir fasıl daha açalım, tartışalım. Bu fasılların açılması bir samimiyet testi olacaktır. Biz Türkiye olarak bu fasılların açılmasına hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. 

BAŞKALARI KENDİSİNE GÖRE ZAM YAPMAYA KALKMASIN

Başkaları da kendisine göre zam yapmaya kalkmasın. Türkiye AB ülkelerinin iç politika malzemesi olarak konuşuluyor. 23-24 fasıllarının Kıbrıs'la ilgisi yok. Biz kendimize güveniyoruz. Fasıllar açılmadan eleştiriler devam ederse bu Türkiye'ye karşı bir bahane olarak kullanılıyor demektir. Fiili durumun farkındayız ama AB içindeki Kıbrıs'ın ilişkileri bloke etmesi doğru bir şey değil. Bunun nasıl çözüşleceği AB'nin meselesi.

1 ayda biz reform yaparken Türkiye ile müzakereleri keselim diyen AB ülkeleri çıktı. Biz her konuda kendimize güveniyoruz. Vize serbestisi bir anahtar konudur. 

Yapıcı bir şekilde pozitif bir ajanda ile nasıl ilerleyebiliriz. 

AB DIŞ İLİŞKİLER YÜKSEK TEMSİLCİSİ MOGHERİNİ

Açık, yapıcı, samimi bir fikir alışverişi gerçekleştirebilmek de çok önemli.

Biz Türk halkına desteğimizi ifade etmek için buradayız. İlk saatlerde halka açık bir şekilde ifade ettim. Türkiye'nin seçilmiş kurumlarını desteklememiz gerektiğini belirttim.

Demokrasiyi savunma konusunda da ne şekilde emin olabileceğimizi tartıştık. 

Önemli çıkar alanlarımız var. Çalışmalarımız devam edecek. Vize serbestisi, gümrük birliğinin iyileştirilmesi konusunda, Suriyeli mülteciler konusunda desteğimiz devam edecek. AB için hayati önemde olan başka konular da vardı. 

Suriye'nin toprak bütünlüğünü konuştuk. 

Kıbrıs konusunda AB ile Türkiye'nin ortak bir çıkarı var. Her iki taraf da fazla katkıda bulunabilir. 

AB GENİŞLEMEDEN SORUMLU KOMİSERİ HAHN

Türk halkına olan desteğimizi ifade ettik. Bizim için de Avrupa'da büyük bir şoktu. Bu kalkışma ile karşı karşıya kalmak bizim için şoke ediciydi. Biz buna destek vermeye devam edeceğiz.  Biz gerektiğinde kendi içimizde eleştiriyoruz. 

Aday ülke olan ve aday olmayan ülkeler arasında bir fark var. Burada mesele yavaş yavaş aday ülkeleri uyumlu hale getirmek. Son birkaç gün içerisinde Türkiye'nin kendi uluslararsı şöhretinden dolayı bu hukukun üstünlüğü standardını kendi içinde ve dışında koruma taahhüdünü duyma imkanı bulduk. Bu AB ve Türkiye halkları için çok önemli. Biz ortak işbirliğini geliştirmeliyiz. 

AY SONUNA KADAR O PARA VERİLECEK

Biz ümit ediyoruz ki Kıbrıs konusunda olumlu bir sinyal olur. Biz hazırlığımızı yaptık 23-24. fasıllar için. Tehlikeli durumları Türkiye'den Yunanistan'a geçişleri azaltırken aynı zamanda kaçakçıların yaptıklarını da engellemeyi başardık. Türkiye'deki mülteci konusunu da ele alıyoruz. Türkiye'nin sıradışı bir misafirperverliği var. Herkes daha hızlı süreç istiyor ama biz bizim standartlarımıza göre bazı yardımları nasıl getirebileceğimizi düşünürken normal prosedürlerin dışında hareket ediyoruz. 3 milyar euro konusunda şu anda 600 milyon eurodan daha fazlasını ay sonuna kadar verebileceğimizi ve yaklaşık 1 milyar euroya ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. 

Vize konusunda bir çözüm bulmak zorundayız, zamanımızın sonuna geldik gibi. 

ÇAVUŞOĞLU'NA KATILMIYORUM

Bir de facto durum söz konusu ama bizim fasılların açılmasıyla ilgili olarak hazırlık çalışmasının tamamlanması gerekiyor. Ondan sonra üye ülkeler karar verecekler. Sayın Çavuşoğlu'na katılmıyorum, bu bir zaaf değildir. Kararlar oy çokluğu ile alınıyor. Herkesin aynı gemide olduğun hatırlaması çok çok önemli.