8. Edebiyat Mevsimi başladı

"Darbeler ve Edebiyat" temasıyla edebiyatseverlerle buluşan etkinliğin açılışı, Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği "8. Edebiyat Mevsimi" başladı.

"Darbeler ve Edebiyat" temasıyla edebiyatseverlerle buluşan ve yazar Üstün İnanç'ın "Onur Konuğu" olduğu etkinliğin açılışı, TYB'nin İstanbul Şubesi olan Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştirildi.

İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın, açılışta yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'da kardeşlik, saygı, iletişim ve paylaşım ruhu yakalandığını söyledi.

Yakalanan ruhun devam etmesini arzu ettiğini belirten Apaydın, "Edebiyat, şehir kültürü, nezaket açısından çok önemli. Bizim darbeye karşı olan ruhumuz, 15 Temmuz geçmesine rağmen devam ediyor ama dışarıda birbirimize karşı olan iletişimimizin de aynı şekilde devam etmesi gerekiyor. Bu manada edebiyat bizleri biraz daha pişirecektir." dedi.

İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen de "Edebiyat Mevsimi"nin, daha kalıcı ve ses getiren bir etkinlik olması için gayret edeceklerini dile getirdi.

Şen, 15 Temmuz'un dış ülkelerde nasıl bir algı oluşturduğunu ise şöyle anlattı:

"Azerbaycan'da bir tiyatro buluşması vardı. Buraya katılan Avusturya'dan bir tiyatro temsilcisi, 'Türkiye'de bir diktatör var. Bu diktatör, diktatörlüğünü güçlendirmek için kendi adamlarını ayaklandırarak yaptığı kurgu doğrultusunda, bir gecede 100 bin insanı kesti.' benzeri bir ifade kullandı. Biz 15 Temmuz'u anlattığımızda çok şaşırdı ve bunları neden doğru dürüst anlatmadığımızı sordu. Bu da bizde, harekete geçme zorunluluğunu doğurdu."

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini yabancılara anlatmak için çalışmalara başladıklarını vurgulayan Şen, "Kitapçık, flash bellek ve DVD gibi materyallerle, görsel ve yazılı olarak 15 Temmuz'a nasıl gelindiğini ve o gece neler olduğunu anlatacağız. Bütün dünya dillerinde hazırlayarak, mümkün olduğu kadar çok ülkede derdimizi anlatmak istiyoruz. TYB de bütün dünyadaki yazar birlikleriyle bu çalışmamızı paylaşabilir. Önümüzdeki ilk etkinliğimizi Kore'de yapacağız ve orada Korece ve Türkçe olarak hazırlayacağımız bu materyalleri dağıtacağız." ifadelerini kullandı.

"SAĞÇILAR DA İSLAMCILAR DA SINIFTA KALDI"

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ise bütün dünyada, edebiyatçıların milli mücadele dönemlerinde en önde yer aldığını hatırlattı.

"8. Edebiyat Mevsimi"nın temasının, 15 Temmuz'dan sonra değiştiğini aktaran Bıyıklı, 15 Temmuz'u gelecek nesillere anlatmak için edebiyatçılara büyük görev düştüğünü belirtti.

"Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, 'Aslanlar kendi tarihlerini yazmazsa, insanlar avcıların hikayelerini okumaya devam edecek.' Dolayısıyla, 15 Temmuz'u, 28 Şubat'ı, 12 Eylül'ü dert edinenlerin, bunları kalemleriyle işlemesi gerekiyor. Daha önce 12 Eylül'ü sağcılar da yaşadı solcular da yaşadı. Toplumun her kesimi mağdur oldu ama 12 Eylül'ün edebiyatının yapılması anlamında sağcılar da İslamcılar da sınıfta kaldı. 28 Şubat darbesi de doğrudan inanan insanlar üzerine yapılmış bir darbeydi. Baktığımızda, 28 Şubat hakkında birkaç cılız sesten başka nitelikli eser göremiyoruz."

Etkinlikte ayrıca, TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan ve TYB Onursal Başkanı Mehmed Doğan da konuşma yaptı.

"8. Edebiyat Mevsimi"nde, söyleşiler, müzik dinletileri, şiir akşamları, imza günleri, okuma atölyeleri, sergiler ve film gösterimleri de yer alacak.