Siirt'te korkunç iddia!

Siirt'in Şirvan ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükte cansız bedenlerine ulaşılan işçi sayısı 4'e çıktı. 12 işçiye ulaşmak için çalışmalar sürüyor.

Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde meydana gelen heyelanda göçük altında kalan işçilerden birinin daha cansız bedenine ulaşılmasıyla cesetlerine ulaşılan işçi sayısı 4'e çıktı. Valisi Mustafa Tutulmaz yaptığı son açıklamada "Heyelanın sebebi olarak çok miktarda yağan yağmur gözükmektedir ancak çalışanlardan kaynaklı bir kusur olup olmadığı da araştırılmaktadır. Sebepleri ayrıntılı bir şekilde araştırılacaktır. Ailelerin ve tüm ülkemizin beklentilerini hızlı bir şekilde sonuçlandıracağız. 4 cenazeyi çıkardık, 12 vatandaşımız da şu an toprak altında" dedi.

AFAD'DAN ÜZÜCÜ AÇIKLAMA

AFAD Başkan Vekili Halis Bilden yaptığı açıklamada "12 işçimizi de aramaya devam ediyoruz. Dün gece iki helikopter ve bir de CASA uçağıyla bölgeye intikal ettik. Arama kurtarma köpekleri ve uzman ekiplerimiz faaliyetlerine devam etti. Bundan sonra da iş makineleri ile müdahale etme kararı aldık. Büyük bir titizlikle devam ediyoruz. Coğrafya çok zor bir coğrafya. Arkadaşlarımız cihazlarla da dinliyorlar. Köpeklerimiz de çok uzman ancak maalesef canlı bir emareye ulaşamadık. Şu an çalışma devam ediyor" dedi. Bilden, "Canlı ulaşabileceğimizi tahmin etmiyorum" diye konuştu.

Maden köyü yakınlarında açık bakır madeninde meydana gelen heyelanda 15 işçi toprak altında kalmıştı. Akşam saatlerinde yapılan çalışmalarla 3 işçinin cesedine ulaşılmıştı. Sabahın ilk ışıkları ile AFAT ve Sivil Savunma ekiplerinin yaptığı hummalı çalışma sonrasında toprak altında kalan bir işçinin daha cesedine ulaşıldı. Şimdiye kadar 4 işçinin cansız bedenine ulaşılırken, toprak altında kalan 11 işçiye ulaşmak için iş makineleriyle kapanan yollar açılarak arama tarama faaliyetleri devam ediyor.

KORKUNÇ İDDİA: ÇATLAK VARDI

Kazada yakınlarını kaybedenler ve burada çalışanlar, madende daha önce benzer kazalar olduğunu, meydana gelen çatlakların toprakla kapatıldığını ve kazanın göz göre göre geldiğini söyleyerek maden şirketini suçladı.

"Toprak taşıyıp çatlakları kapatıyorlardı"

Madene 2 kilometre uzaklıktaki Maden köyünde yaşayan ve aynı madende işçi olan Müslüm Ant, Al Jazeera'ye şunları söyledi:

"2 hafta önce yine dinamit patlattıklarında 22 yaşındaki Fatih Durak, kafasına kaya düşüp öldü. Pazar günleri dışında her gün dinamit patlatılıyor. Köy ve çevresinde yer yerinden oynuyor. Göçüğün olduğu yerdeki tepenin yamacı haftalardır gözle görünür şekilde çatlaktı. Önlem almak yerine kamyonlarla toprak taşıyıp çatlakları kapatıyorlardı."
Burada çalışan bir başka madenci, Süleyman Azrak da Müslüm Ant'ın söylediklerini doğruluyor ve "Çöken dağda çatlak vardı. Önlem alınmadı" ifadelerini kullanarak şunları söylüyor:

"3 ay önce de bunun tam karşısında göçük oldu. Gündüz olduğu için insanlar kaçtılar kimseye bir şey olmadı. 16 kişi toprağın altına girdi artık önlem alsalar ne olur almasalar ne olur."

HEYELAN ALTINDA KALAN İŞÇİLERİN KİMLİKLERİ

Toprak altında kalan 16 kişinin kimlikleri de açıklandı. Resmi makamların açıkladığı, 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:

1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

2- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)

3- Murat Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)

4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)

5- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

6- Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman)

7- Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)

8- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)

9- Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)

10- Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)

11- Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)

12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)

13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)

14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)

15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

16- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

GÖÇÜK ALTINDA İLK TEMAS

Heyelanın altında kalan 12 kişinin kurtarılma çalışmaları devam ederken; toprak altında kalanlardan kamyon şoförü Halil Başer'in hem ağabeyini, hem de arkadaşlarını telefonla görüntülü olarak aradığı ileri sürüldü.

Halil Başer'in ağabeyi ve arkadaşları Jandarma ve AFAD ekiplerine yaptıkları görüşmeyi anlatırken, telefonda karanlık bir görüntü görüldüğünü Başer'in kendilerine "Biz sağız" dediğini anlattı. Bu bilgi üzerine ekipler çalışmalarını yoğunlaştırırken, özellikle heyelanın bulunduğu bölge yerin altını dinleyebilen cihazları devreye koydukları öğrenildi.

AYNI MADENDE 3 AY ÖNCE DE HEYELAN OLMUŞ

Siirt'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde bulunan bakır madeni sahasında dün akşam meydana gelen ve 3 kişinin cesedinin içıkarıldığı heyelanda tonlarca kaya ve toprak altında kalan 13 kişinin kurtarılma çalışmaları devam ederken, köylüler aynı sahada 3 ay önce de heyelan olduğunu ve 3 kişinin hafif yaralandığını söyledi.
Köylüler, 13 yıldır işletilen bakır madeninde heyelanın oluştuğu yerde bir yıl önce çatlakların görüldüğünü ve yetkilileri uyarmalarına rağmen önlem alınmadığını da iddia etti. Madende toprak hareketlerini ölçen cihazın olay akşamı uyarı verdiğini ileri süren köylüler, heyelanın iki gün önceki şiddetli yağmurdan kaynaklandığını sandıklarını anlattı.

ARAMALARDA DRONE KULLANILIYOR

Arama kurtarma çalışmaları Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında oluşturulan kriz masasından yönlendirilirken, çalışmalarda havadan görüntü için drone kullanılıyor. Yakınları heyelan altında bulunan ailelerin bekleyişi devam ederken, çalışmaların toprak kayması riski nedeniyle dikkatlice yürütüldüğü belirtildi. Bölgeye getirilen dinleme cihazları ile toprak altında bulunan işçilerin yaşayıp yaşamadığı ve yerlerinin tespiti için de çalışma yapıldığı öğrenildi.

FACİA GÜNÜN İLK IŞIKLARIYLA ORTAYA ÇIKTI

Maden ocağında heyelan sonrası meydana gelen göçüğün neden olduğu facia, günün ağarmasıyla ortaya çıktı.

Şirvan ilçesi Maden köyündeki bakır madeninde dün gece yaşanan heyelan sonucu oluşan göçüğün ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor.

Siirt Valiliği bünyesinde kurulan kriz masası koordinesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve jandarma görevlilerinin katıldığı çalışmalara madenciler de destek veriyor. Göçüğün oluşturduğu tahribatı tespit etmek için drone helikopter havalandırıldı. Çevre illerden çağrılan ekipler de çalışmalara katılıyor.

Vali Mustafa Tutulmaz da sahaya gelerek çalışmaları yerinden takip ediyor.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Siirt'in Şirvan ilçesi Maden köyünde heyelan sonrası meydana gelen göçüğün hemen ardından kriz masası kurduğu, bir müsteşar yardımcısının da ekibiyle bölgeye hareket ettiği bildirildi.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez başkanlığında kriz masası oluşturulduğu belirtildi.

Göçük hakkında Siirt Valiliği ve AFAD ekiplerinden bilgi alındığı aktarılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ve Özbekistan seyahatine eşlik eden Bakan Berat Albayrak'ın, kriz masası ile sürekli iletişim halinde olduğu ve çalışmaları anlık takip ettiği duyuruldu.

Açıklamada ayrıca, bir müsteşar yardımcısının çalışmaları yakından takip etmek için ekibiyle Siirt'e hareket ettiği bilgisi paylaşıldı.

MADEN ŞİRKETİNDEN İLK AÇIKLAMA

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldiği, bölgede toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle de üretime ara verildiği bildirildi.

Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurusunda, "Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar