Aerosol nedir? Nelerde kullanılır? Ne işe yarar?

Püskürtülerek kullanılan pek çok ürünle ilgili olan aerosol ne demek? Aerosol nasıl kullanılır, ne işe yarar? Aerosol ile ilgili bilgiler haberimizde.

Aerosol nedir? Aerosol nerede kullanılır? Bu sorulara yanıt vermek için aerosol kapların nerelerde kullanılır? sorusuna yanıt vermek gerekir. Aerosol kapları sıvı ve gazları saklayan basınçlı kaplardır. Aerosol yöntemi, bir sıvının gaz halinde ve basınçla püskürtülmesine yarar. Bunun yanında aerosol doğada da sıklıkla bulunabilen bir kavramdır. Örneğin bulutlar ve sis aerosoldür. Aerosol ne demek? Aerosol ne işe yarar? sorularının detaylı yanıtlarını aşağıda okuyabilirsiniz.

Aerosol kimyada, gaz halde bulunan herhangi bir kütle içerisinde katı ve sıvı parçacıkların meydana getirmiş olduğu, ince karışımlar olarak tanımlanır.   Bu şekilde meydana gelen aerosol örneklerine doğada oldukça sık rastlanmaktadır. Bulutların içerisinde bulunan küçük su damlacıkları, ev ve sanayi bacalarından çıkan dumanların içerisinde bulunan katı parçacıklar, bulutların ve dumanların birer aerosol örneği olmasına neden olmaktadır. Bu gibi örneklerin haricinde, içerisinde basınç bulunan bir kap içerisinden püskürtülen maddeler için de aerosol kavramı kullanılabilmektedir. Bu türdeki kaplara ise, “aerosol kabı” denmektedir.

  Aerosol kaplarının içerisinde, belirli bir madde ile basınçlı bir gaz bulunur ve bu basınçlı gaz, maddeleri dışarıya doğru püskürtmek amacıyla kullanılır. Örnek vermek gerekirse, mobilya sektöründe kullanılan ve cila atma işine yarayan mobilya cilası ve bu cilayı püskürtmek için basınçlı kabın meydana getirdiği karışım aerosole örnek olarak verilebilmektedir. Aerosol kabının içerisinde bulunan itici gaz, belirli bir basınç altında sıvılaştırılmış olan kloroflorokarbon ya da flüorokarbon bileşiğidir.   Aerosol kaplarının, kendine has belirli bazı özelliklerini alüminyum veya teneke gibi levhalardan yapılmaları, bu levhaların lehimle birleştirilmesi olarak belirtebiliriz. Bu levhaların tabanları da çukurlaştırılmaktadır. Bunun nedeni ise, kabın, içindeki gazın basıncına karşı direncini artırmaktır. Aerosol kaplarının en üzerinde, basıldığı zaman çalışan bir valf, bu valfin altında sarmal yapıda bir yay ve de esnek yapıda bir boru bulunmaktadır. Bu boru, kabın altına kadar uzanmaktadır.   Parfüm, sprey ve benzeri aerosol ürünler kaplara doldurulurken önce püskürtülmek istenen sıvı madde doldurulur. Ardından kapak ve valf takılarak son olarak basınçlı gaz kaba doldurulur. Kabın içindeki artan basınç ile gazın bir kısmı sıvı hale geçer. Püskürtme sonrasında ise kaptaki yüksek basınçtan kurtulan gaz, tekrar gaz haline geçerek havaya karışır. Esas püskürtülmesi istenen sıvı madde ise püskürtüldüğü yüzeye yapışır.

  Aeorosol kabın içerisinde olan aerosol karışımın, püskürtülmeden önce kabın çalkalanmasının nedeni, püskürtülmek istenen madde ile itici gazın birbirine karışmasını sağlamaktır. Kabın üzerindeki düğmeye basıldığı zaman, valf açılır ve de kabın içerisinde bulunan aerosol karışım, basıncın etkisiyle boruda yükselmeye başlamaktadır. Ardından dışarıya, püskürtülmek istenen madde ve itici gaz çıkar. Bu işlemin ardından, aerosol kabın içerisinde bir boşluk meydana gelmektedir. Oluşan bu boşluk, gaz haldeki itici gaz tarafından doldurulur.   Aerosol kaplar, bu şekilde çalışmaktadır. Bu karışım ve de kaplara örnek olarak parfümler, deodorantlar, tıraş kremleri, cilalar, sprey boyalar, cam temizleyiciler, böcek ilaçları gibi ürünleri verebiliriz.


Etiket: aerosol ne demek,aerosol nedir,aerosol kaplar,aerosol nasıl kullanılır,aerosol nelerde bulunur

Yorumlar