"7 milyar tondan fazla rezerv bulundu"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Türkiye'de son 10 yılda yapılan aramalarda 7 milyar tonun üzerinde kömür rezervi bulunduğunu açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kömürle ilgili çalışmalarda çevre kriterlerine büyük önem verdiklerini belirterek, "Çayırhan sahası için birçok değerde Avrupa'nın, Batı'nın kriter kabul ettiği değerlerin neredeyse iki katından fazla daha kaliteli hava kriterleri koyduk. Şimdi soruyorum, kim daha çevreci? Türkiye, emisyon noktasında dünyayı en az kirleten ülkeler arasında." dedi.
Albayrak, 1. Kömür Eylem Planı Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, yerli kömür sektörünün Türkiye için istihdam, gelişme, strateji gibi alanlarda büyük önem ifade ettiğini ve AK Parti iktidarında tarihi bir büyüme ortaya koyduklarını anlattı.
Gelecek dönemde doğru yatırım ortamının oluşturulması için daha güçlü bir performans ortaya koymaya ihtiyaç duyulacağını dile getiren Albayrak, Türkiye'nin yerli kaynaklarıyla büyümeye devam edeceğini, kendilerinin de Bakanlık olarak gereken desteği vereceklerini ifade etti.
Albayrak, yerli kömürde önemli bir süreci başlattıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu çerçevede yerli kaynaklarımız özelinde kömürde bu performansın ortaya konulması noktasında son 10 yıldaki aramalarımızda 7 milyar tondan daha fazla bir rezerv bulduk. Bunları değerlendirmeyecek miyiz? Birçok havzada büyük oranda kömür rezervi var. Bu rezervin bizim için başka bir anlamı daha var. Eski rezervlere oranla kalorifik değer daha yüksek yeni keşifler bunlar. Bu ekonomik açıdan çok önemli, verimliliği ve kaliteyi artıran bir unsur. Türkiye yeni rezervlerle birlikte çok önemli bir adım attı. Aramacılık açısından da başarılar elde ettik, ama yolun başındayız. Sadece kömür alanında değil, diğer madenler açısından da yeni dönemde Maden Tetkik Arama (MTA) başka rol oynayacak. Çok önemli kararlar aldık. Çünkü ne kadar ararsanız o kadar çok bulursunuz. Bu alanın önemli bir kısmını kömür oluşturacak, ama diğer maden çeşitleri için de yoğun bir seferberlik başlattık. 2017 itibarıyla asgari hedefimiz 1 milyon metre derinde sondaj yapmak. Sonrasında bu miktarın da üzerine çıkmak zorundayız. Çünkü haritada henüz aramadığımız bölgeler var. Bu haritayı tamamlamak istiyoruz."
Aramacılık faaliyetleri için teknolojinin de en üst düzeyde kullanılacağını aktaran Albayrak, bu dönemde karadan ve havadan aramacılık yapılacağını, havadan yapılacak aramalar için iki helikopterin bulunduğunu söyledi.
Albayrak, MTA'nın, Afrika başta olmak üzere, yurt dışında da aramacılık faaliyetlerine başlayacağını ve daha hızlı netice alabilmek için kamu-özel ortaklığıyla hareket edebileceğini söyledi.
"(Türkiye'nin) Taşı toprağı altın diyoruz, taşında toprağında ne kadar hangi maden var, bunu bilmemiz lazım." diyen Albayrak, bu verileri en doğru şekilde kullanarak ülkenin büyüme vizyonunu daha güçlü bir şekilde destekleyeceklerini vurguladı.
Yorumlar