Taşeron İşçi Kadroları- Kadroya Geçişlerde Son durum! 3 500 işçi kadroya geçti!

Taşeron işçi kadrolarında son durumun ne olduğu işçiler Taşeronlar kadroya ne zaman geçecek? merak ediliyor. 2016 Kamuda ve belediyede Taşeron Kadroya geçişler ne zaman başlayacak? cevap buluyor.

Taşeron işçi kadroları için son durum gelişmeleri yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl kamuda ve belediyede çalışan taşeronların kadroya alınacağı haberinden sonra heyecanlı bekleyiş sürüyor. 2016 yılında yürürlüğe gireceği açıklanan Taşeron kadro yasası ile ilgili kadroların alınmaya başlayacağı taşeron kadrolarında son dakika haberleri kamuoyu ile paylaşılıyor. Kısa bir süre önce Maliye Bakanınlığı'nın yaptığı çalışmaya göre, taşeron kadro alımlarında yaşı gelen taşeronların emekliye ayrılacağı yönünde oldu. Peki, Taşeron kadroları ne zaman verilecek? Sorusunun cevabı beklenirken ilk taşeronların kadroya alınma haberi Karayolları Genel Müdürlüğün'den geldi. Karayollarında 3 bin 500 işçinin kadroya alınması sevinçle karşılandı. Karayollarında çalışan 3 bin 500 taşeron işçi törenle kadroya alındı. Törene Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da katıldı. Taşeron işçilere kadro haberleri gündemi uzun bir süredir meşgül etmekle birlikte yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren Taşeron işçilerin kamuya alınmasına yönelik çalışmalar büyük ölçüde tamamlandığı edinilen bilgiler arasında. Taşeron kadroları son durum haberleri Kamuda ve belediyede kadro bekleyen taşeronler için en çok ilgi çeken konular arasında yer alıyor. Taşeron işçiler kadroları; Hazine, Çalışma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve işçi memur sendikalarının görüşlerinin alınması sonrasında Maliye Bakanlığı’na teklif etmesi sonrasında Bakanlar kurulu tarafından belirlenmektedir. 

TAŞERON İŞÇİ KADROLARI  - İLK KADROYA GEÇİŞ YAPILDI

Taşeron işçi kadroları için yasa tasarısının TBMM'den çıkması beklenirken ilk kadroya  geçiş haberi Karayolları'ndan geldi. Karayolları bünyesinde çalışan 3 bin 500 taşeron işçi törenle kadroya  geçtiler.Karayollarında çalışan 3 bin 500 taşeron işçi törenle kadroya alındı. Törene Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da katılımıyla gerçekleşen kadroya alım töreni sonrasında kadroya alınan işçiler 15 Temmuz da iş başı yapacaklar.

KARAYOLLARINDA 3 BİN 500 TAŞERON İŞÇİ KADROYA ALINDI

Taşeron İşçi Kadrolarında ilk kadroya geçiş gerçekleşti. Karayollarında çalışan 3 bin 500 taşeron işçi törenle kadroya alındı. Törene Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da katıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan 3 bin 500 taşeron işçinin kadroya alım töreni, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Yol-İş Başkanı Ramazan Ağar’ın katılımıyla Karayolları Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşti.

 

TAŞERON İŞÇİ OLAYI, GEÇMİŞTEN BERİ SÜREGELEN AYRI BİR OLUŞUM

Taşeron işçi kadroya geçiş töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı, Başbakan Binali Yıldırım’dan bayrağı devralmış olmanın kendisi için bir gurur ve büyük bir sorumluluk olduğunu söyleyen Bakan Arslan, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Binali Yıldırım Bakanlığında en büyük hasreti, kamuoyuna mal olmuş en büyük özelliği ekip ruhuyla hareket etmekti. Sendika önemli, sadece işçinin hakkını koparmak adına değil, sendika işçiyle beraber var olma sebebini unutmadan işe asılmak, devletini, milletini kalkındırmak için önemli. Taşeron işçi olayı AK Parti’nin ortaya koyduğu bir mesele değil, geçmişten beri süregelen ayrı bir oluşum. Bunun sürdürülebilirliğinin mümkün olmadığını gören AK Parti Hükümetleri o günkü Başbakanımız, bugünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız himayeleriyle karayolcuları kadroya almak, karayolcuları tali unsur olmaktan çıkarıp asli unsur yapmak konusunda ciddi bir mesafe aldılar" diye konuştu.

TAŞERON KADRO GEÇİŞİNDE "SİZ İLK ÖRNEKLERSİNİZ"

Bakan Arslan, "Siz taşeron işçisi olup kadroya geçenler için örneksiniz, örnek olmak ayrı bir sorumluluk getiriyor. Kamu işçisi ağır çalışır, yavaş çalışır, işine az sahip çıkar dolayısıyla taşeron işçisi olursa işten çıkarılma korkusuyla, sözleşmesinin bitirilme korkusuyla daha çok çalışır mantalitesiyle bu taşeronluk sistemi ortaya çıktı. Bugün biz diyoruz ki, hayır bu görüş yanlış, bundan dönmemiz lazım. Siz başlayacak olan 3 bin 500 arkadaşımız siz ilk örneklersiniz, sizin tam tersine kamuoyundaki bu algıyı yıkmanız lazım" ifadelerini kullandı.

KARAYOLLARI ORDUSUNA BİN 280 KİŞİLİK TEKNİK PERSONEL DE EKLEYECEĞİZ

Taşeron işçi kadroları ile ilgili açıklama yapan Ulaştırma Bakanı "Yarın işe girişler başlıyor, 15 Temmuz itibariyle Karayollarının kadrolu işçisi olarak bugüne kadar verdiğiniz gibi bundan sonra da emek vereceksiniz" diyen Arslan şöyle devam etti: "Karayollarına özellikle makine değerleme programı çerçevesinde bu sene yaklaşık 170 milyonluk iş makinesi alacağız. Çünkü biz biliyoruz ki, siz gayretinizi sonuna kadar ortaya koyacaksınız aynı zamanda alet ve edavatınız da olmak durumunda işte onun için maki ne alıyoruz, önümüzdeki yıllarda da buna devam edeceğiz. İşçi bizim için önemli, onlarla birlikte süreçleri yürütecek teknik kadro ihtiyacımız da var. Süreci başlattık bin 280 kişilik Karayolları ordusuna teknik personel de ekleyeceğiz. Sizin işe girmeniz, kadroya alınmanız sizin için olduğu kadar aileniz için de önemli. Aileye hoşgeldiniz, hepinize hayırlı olsun." Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal ise, işçilerin 15 Temmuz’da Karayolları Genel Müdürlüğü’nde işbaşı yapacağını kaydetti.

TAŞERON İŞÇİLER "NE ZAMANDIR BUGÜNÜ BEKLİYORDUK"

Taşeron işçisi olup kadroya alınan işçiler de, uzun zamandır bu anı beklediklerini ve çok heyecanlı olduklarını söyledi. Söylenecek çok şey olduğunu ama heyecanlı olduklarını dile getiren işçiler, mutluluklarını ifade etti.

TAŞERON KADROLARINDA YAŞI GELENLER EMEKLİ EDİLECEK

Taşeron kadroları ile ilgili sona yaklaşılırken  Maliye Bakanlığı'nın çalışmaları devam ediyor. 700 binin üzerinde taşeron işçinin kadroya alınmasına yönelik çalışmanın detayları netleşiyor. 1 Kasım'dan önce çalışan ve askere gitmesi nedeniyle yerine bir başka personel alınanlara kadro yolu açılırken, emekliliği gelenlerin sisteme alınması planlanmıyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre 700-720 bin taşeron işçiyi ilgilendiren çalışmada yaş sınırı getirilmesi üzerinde duruyor. Emekli olanlar kamuya tekrar alınmazken, yaşı gelenlerde emekliye ayrılacak. Maliye'nin yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı'nın koordineli yürüttüğü çalışmada yeni bir sistem kurulmuş olacak.

TAŞERONLARIN KADROYA GEÇİŞLERİ KADEMELİ GEÇİŞ SİSTEMİ OLACAK

Tasarının ilk halinde 1 Kasım 2015'ten önce işe girenlerin düzenlemeden yararlanacağı yer alsa da bu tarihten sonra işe girenlerinde kamuya alınabileceği bir yapı oluşturulacak. Kademeli bir kadroya geçiş sistemi olacak. Star'ın haberine göre, taşeron çalışmasına ilişkin değerlendirmede bulunan üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Eğer bizim üzerinde çalıştığımız sistem olursa 1 Kasım veya 5 Kasım olmayacak. İlk önce 1 Kasım öncesindekiler kadroya alınacak. Sonrasında diğerleri. Bunun için kamu kuruluşlarının talepte bulunması gerekiyor. Örneğin Sağlık Bakanlığı 10 bin ilave personel talep ettiğinde 1 Kasım sonrasında işe başlayanlar içerisinden bu kadar kişiye daha vize verilerek kadroya geçirilecek” dedi.

TAŞERON KADROLARINDA BELEDİYE AYAĞI DEVAM EDİYOR

Belediye de Taşeron işçi olarak çalışama yüz binlerce çalışanı ilgilendiren taşeron düzenlemesinde belediyelerde çalışan taşeronlara yönelik sistem henüz netlik kazanmış değil. Belediye ayağının tamamlanmadığına dikkat çeken bir bakanlık yetkilisi çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel kamuda 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda istihdam edilecek. Taşeron işçilerin kıdem tazminatında herhangi bir şekilde hak kaybı olmayacak. Taşeron işçilerin kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş yapılacak.

KAYSERİ'Lİ TAŞERON İŞÇİLERE İKRAMİYE MÜJDESİ

Taşeron işçiler için Kayseri’de bir ilke imza atıldı. Toplu İş Sözleşmesinin imzalanması ve  Başkan Çolakbayrakdar’ın talimatıyla, taşeron işçilere 150-300 TL arasında değişen oranlarda zam yapılarak, Ramazan Bayramı öncesi yaklaşık 1 milyon 500 bin Türk Lirası tutarındaki ikramiye işçilerin hesabına yatırıldı. Başkan Çolakbayrakdar’ın bayram öncesi yaptığı bu jest belediye de çalışan taşeron işçiler arasında büyük bir sevince yol açtı.

TORBA YASA'DAN SONRA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YAPAN İLK BELEDİYE 

Bir yandan şehri dizayn ederken bir yandan da insanların gönlüne giren ve insan odaklı çalışan Başkan Çolakbayrakdar, Kayseri’de yeni yasa düzenlemesinin ardından toplu iş sözleşmesini imzalayan ilk belediye olduklarını vurguladı. Başkan Çolakbayrakdar, “Hükümetimizin çıkarmış olduğu 6552 sayılı torba yasa ile birlikte kamuda çalışan taşeron işçiler ile ilgili toplu iş sözleşmesi hakkı verildi. Böyle bir hakkın verilmesiyle birlikte, belediyede çalışan taşeron işçilerimizin bu haktan hızlı bir şekilde yararlanabilmesi için gerekli talimatları arkadaşlarımıza verdim. Onlarda çalışmalarını yürüttüler. bugün gelmiş olduğumuz noktada park ve bahçeler bünyemizde çalışan 350 taşeron işçimiz bu hakkı elde etmiş oldu. Park ve bahçelerimizde çalışan taşeron işçilerimiz bugün itibariyle kendilerine ödenmesi gereken yaklaşık 1 milyon 500 bin Türk Lirası tutarındaki haklarını aldılar. Hesaplarına yattı. Bayram öncesi mübarek Ramazan ayında inşallah bunu en güzel şekilde değerlendireceklerdir. ”dedi.

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN  ASKERLİK DURUMU AÇIKLAMASI

Taşeron İşçilerin, 1 Kasım'dan önce çalışan ve askere gitmesi nedeniyle yerine bir başka personel alınan varsa her ikisi de kadroya geçebilecek. İş akdi feshedildikten sonra dava açıp kazananların durumu da çözüme kavuşturuldu. İş davasını kazananların 1 Kasım öncesinde çalışıyor olmaları halinde işe iadesi yapılacak. Edinilen bilgilere göre 2 konu hakkında henüz karar verilemedi. memur ve işçi emeklilerinin yeniden kadroya alınması için yasal düzenleme gerekiyor. Ekonomi yönetimi konuya sıcak bakmıyor.

TAŞERON İŞÇİLERE SÖZLEŞME VE SINAV HAKKI

Taşeron işçilerden kamuda istihdam edilecek 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda üçer yıllık sözleşme yapılacak. 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.

KIDEM TAZMİNATINDA HAK KAYBI OLMAYACAK

Tasarının ilk halinde 1 Kasım 2015'ten önce işe girenlerin düzenlemeden yararlanacağı yer alsa da bu tarihten sonra işe girenlerin de kamuya alınabileceği ifade ediliyor. Çalışmanın genişlemesiyle kamuya alınacak toplam taşeron sayısı 900 bini bulacak. Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının son şeklini vermedikleri çalışmaya yönelik aynı işi yapanların farklı ücret almaları nedeniyle maaş adaletsizliğine yol açabileceğine yönelik eleştiri yapılıyor. star'ın haberine göre, taslağın son halinde veya Meclis sürecinde 1 Kasım sonrasında işe başlayanların da düzenlemeye dahil edilmemesi halinde kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel kamuda 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda istihdam edilecek. Taşeron işçilerin kıdem tazminatında hak kaybı olmayacak. Kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş yapılacak. Kapsama giren personelin, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunması gerekiyor. İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra güvenlik araştırmaları yapılacak.

SÜLEYMAN SOYLU'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI:

Taşeron işçilerin, kamuda istihdam edilecek 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda üçer yıllık sözleşme yapılacak. 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Bakan Ağbal, son günlerde bazı basın yayın organlarında, "taşeron çalışanlarının kamuya geçişine" yönelik yapılan yorum ve haberlere Twitter hesabından cevap verdi. Söz konusu haber ve yorumlarda taşeron çalışanlarının kamuya geçişine ilişkin çalışmaların durdurulduğu ve yeni bir çalışma başlatılacağına yer verildiğine işaret eden Ağbal, "Bu haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Önceki hükümet döneminde başlatılan çalışmalar aynı şekilde devam etmekte ve açıklanan takvime uygun bir şekilde yürütülmektedir" ifadelerine yer verdi.

 

TAŞERON KADROLARI 1 AY İÇERİSİNDE MECLİSE GELECEK

Taşeron kadroları ile ilgili süreçte sona yaklaşılırken Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Türkiye genelinde süren hastane inşaatları ile ilgili bilgi verirken, taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili tasarının bir ay içerisinde Meclis'e geleceğini söyledi. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu taşeron işçilerin kadroya alıması ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamasında "Şu anda biliyorsunuz, AK Parti olarak bir süreç var. Ayın 22'sinde bir kongremiz var. Genel kuruldan sonra muhtemelen yeni bir kurulma çalışması olacak. Bakanlar kurulumuzda, hizmet alımındaki kardeşlerimizle ilgili, sayın başbakanımızın grupta kamuoyuna deklare ettiği sürecin yasalaşmasıyla alakalı bütün çalışmaları tamamladık. Ama meclise gelişi muhtemelen ayın 22'sinden sonraki döneme gelir. Bu bir ay içerisinde inanıyorum ki meclise gelir ve biter" ifadelerini kullandı. Türkiye genelinde 273 hastane ile 40 bini aşkın yatak kapasitesine sahip hastane inşaatlarının sürdüğünü söyledi.

TAŞERON iŞÇİLER İÇİN SÜREÇ BAŞLIYOR!

Taşeron kadroları ile ilgili süreç başlıyor. Kamuda çalışan 720 bin taşeron işçiyle ilgili gerçekleştirilecek yasal düzenleme için çalışmanın tamamlandığı, şu anda son rötuşlarının yapıldığı belirtiliyor. Bu süreçte, taşeron işçiye kadro için hazırlanan yasa tasarısı, kısa süre içerisinde de Meclis'e sevk edileceği belirtiliyor. Yasanın çıkması ile birlikte taşeron işçilerin kamu çalışanı olması için süreç başlayacak.

KADROYA ALIMLAR BAŞLAYINCA 1 AY İÇERİSİNDE BAŞVURUDA BULUNULABİLECEK 

Taşeron kadro aklımı kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde kendi kurumlarına başvuruda bulunacaklar. Takvim'deki habere göre, Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. 

 

TAŞERON İŞÇİLER KIDEM TAZMİNATINDAN FAYDALANABİLECEKLER Mİ?

Taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesi ve özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması düzenlemelerinde sürece dâhil olmadıkları iddiasında bulunan sendikalar, kıdem tazminatıyla ilgili olası bir düzenlemeden önce görüşlerinin alınmasını istiyor.

TAŞERON İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI DEVLET GÜVENCESİNDE OLACAK

Taşeron işçiler ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan kamuda çalışan taşeron işçilerinin istidahdamına dair yapmış olduğu açıklamdan sonra hükümet, taşeron işçilerle ilgili düzenlemelerde son rötuşları yaptı. Bakanlar kurulundan 720 bin kişinin kamuya geçişine onay çıkarken; bu kişilerin kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları devlet güvencesinde olacak.Taşeron işçilerin merakla beklediği düzeneleme ile ilgili Bakanlar Kurulu'ndan da onay çıkması sonrasında Meclis'te ele alınacak olan düzenlemelerle 720 bin 277 kişinin kamuya geçişi yapılacak. Kadroya geçecek olan Taşeron çalışanlar, '657 sayılı devlet memuru' kanunuba tabi olamayacak, buna karşın 'özel sözleşmeli personel' statüsünde kamu kurum ve kuruluşlarında devlet güvencesinde çalışacaklar.

TAŞERON KADROLARINDA SON RÜTÜŞLER

Taşeron Kadrolarında son rutüşlar yapılıyor. Kamuda asıl ve yardımcı işlerde çalışan 720 bin taşeron işçiye kadro için geri sayım başladı. Yapılacak yasal düzenleme için çalışmanın tamamlandığı, şu anda son rötuşlarının yapıldığı belirtiliyor.
Taşeron işçiye kadro için hazırlanan yasa tasarısı, kısa süre içerisinde de Meclis'e sevk edilecek. Yasanın çıkmasıyla da taşeron işçilerin kamu çalışanı olması için süreç başlayacak. Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde kendi kurumlarına başvuruda bulunacak. Takvim'deki habere göre, Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.

TAŞERON İŞÇİLERİN KIDEMLERİ VE ÜCRETLERİ NE OLACAK?

Taşören kadrolarında gelişmeler yaşarken bütün kamu kurumlarını kapsayacak şekilde her bir iş kolu için performans kriterleri belirlenecek. Örneğin, temizlik işlerinde her bir saatte yerler ıslak olarak silinecek vb. hizmet kalitesini önceleyen kriterler son derece önemlidir. Her bir kamu kurumunda mevcut hizmet alım sözleşmelerinde bulunan kadro sayılarına benzer norm işçi kadroları ihdas edilerek, kamuda istihdam yığılmalarının önüne geçilecektir. Bu önerilerin Hükümetin elini güçlendirecek altın kurallar olarak görülmesi gerekir.

KIDEM TAZMİNATI HAKKINDA SON DURUM NE?

Yaklaşık 12 milyon çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatı  konusunda tartışmalar sürüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde gündeme getirilen, 64. hükümetin  eylem planında yer alan, 24 Aralık 2015'teki 11. Çalışma Meclisi'nde ve 6 Ocak  2016'daki Üçlü Danışma Kurulu'nda tartışılan kıdem tazminatının fona devredilmesi  konusu, çalışma hayatının gündemindeki yerini koruyor. Milyonlarca çalışan kıdem tazminatıyla ilgili bir düzenleme olup  olmayacağını merak ederken, sendikalar hükümetten, düzenleme yapılması halinde  görüşlerinin alınmasını talep ediyor.

TAŞERON İŞÇİNİN İKRAMİYE ŞARTLARINDAN YARARLANMA HAKKI

İkramiye hakkından yararlanma şartları performansa göre olmalı

Sendikanın 6772 sayılı Kanun gereğince ödenen ikramiyelerle ilgili de önemli önerileri var. Buna göre, 6772 sayılı Kanun'dan doğrudan yararlanılmayacak, gerekli performans kriterlerini sağlayanlar faydalanacaktır. Maliyetler bakımından (mevcut çalışanların hakları korunmak şartıyla) 6772 sayılı Kanun'dan; 1- Kıdemi 1-5 yıla kadar olanlar 1 aylık, 2- Kıdemi 5- 15 yıla kadar olanlar 2 aylık, 3- Kıdemi 15 yıl yukarısı 3 aylık şeklinde, olacak şekilde yararlanacaklar ve bu süreler toplu iş sözleşmeleriyle uzatılamayacaktır. Yine yapılan öneride yeterli performansı göstermeyen işçiler en az 3 defa uyarılacaklar ve belirli şartlarda 6772 sayılı Kanun'dan doğan ikramiyelerinde kesinti yapılacak veya iş akitleri uzatılmayacaktır.

KARAYOLLARINDA 3 BİN 500 KİŞİ KADROYA ALINDI

Soylu, iktidara geldikleri günden itibaren çalışanların hayat standartlarını yükseltmek ve daha iyi çalışabilmelerini teşvik edebilmek için ellerinden gelen bütün gayreti ortaya koymaya çalıştıklarını bildirdi. Soylu, "Karayollarında şu ana kadar en son 3 bin 500 kişiyi kadroya aldık ve 9 bin 915 işçi Karayollarında kadroya alınmıştır. Bugün eğer yine alt işverenlerde çalışanlar varsa onlar da yeni özel statüde çalışanlar olarak nitelendirilecektir ve onlar da kamuda istihdam edileceklerdir." dedi. Öte yandan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, kürsüye "Kiralık değil güvenceli işçi" yazılı dövizle çıkarak konuşma yaptı. 

TAŞERON İŞÇİ KADROLARINDA KAMUDA İSTİHDAM SÜRECİ NASIL OLACAK?

Taşeron kadrolarında kamuda hem asıl işler ve hem de yardımcı işlerde çalışan alt işveren (taşeron) işçilerinin özel sözleşmeli personel olarak görevlendirebilmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.

Buna göre, TBMM’de görüşülen yasa çalışmalarının tamamlanması halinde alt işveren (taşeron) işçileri özel sözleşmeli personel olarak aldıkları ücretle beraber aynı işyerinde çalışmaya devam edecekler.

Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik her kurumun hizmet özelliğine göre sınav yapılacak. Ayrıca bu kişilerin güvenlik soruşturmaları da önemli olacak.

Buna ilişkin yasal düzenlemeden itibaren otuz gün içinde çalışılan idareye yazılı olarak başvurulması,

Başvuru süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde idarenin başvuruyu incelemesi ve şartları taşıyıp taşımadığını tespit etmesi,

Tespiti izleyen üç ay içinde Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için ise İçişleri Bakanlığınca isim vizesinin yapılması,

Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen iki ay içinde idarelerince yazılı ve/veya sözlü sınava tabi tutulmaları,

Yapılan sınavlarda başarılı olanların bir ay içinde vize edilen pozisyonlara atanması gerekmektedir.

İleride bu kapsama giren personel sayısında artış ihtiyacı olduğunda ihale yoluyla hizmet alımı yapmaksızın, personel ihtiyacını kendi bünyesinde özel sözleşmeli personel pozisyonundan karşılayacak.

Çalışmak isteyen kişiler de bu düzenlemeden sonra doğrudan doğruya kamu idarelerine müracaat ederek bu sözleşmeli statü için belirlenen koşullara uygunsa orada çalışabilecek.

 

TAŞERON KADROLARINDA BELEDİYE VE İL ÖZEL İDARELERİ İLE BAĞLI KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN ALT İŞVEREN (TAŞERON) İŞÇİLERİNİN DURUMU NASIL OLACAK?

Taşeronların kadroya geçiş sürelerinde, Belediye ve özel idarelerdeki alt işveren (taşeron) işçileri için, bu kurumların kuracağı şirketler aracılığıyla istihdam sağlanacak.

 Diğer bir deyişle Belediyeler ve İl Özel İdareleri ile bağlı kuruluşlarında alt işverende çalışan işçiler bu idarelerin kuracağı kendi şirketlerinde istihdam edilecek.

 Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek.

Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek.

Bu şirketlere, personel çalıştırılmasına dayalı işler kapsamında verilecek işler 4734 sayılı kanunun 22’nci maddesinde öngörülen limit ve şartlara tabi olmaksızın doğrudan temin yöntemiyle yapılacak.

Diğer bir ifadeyle belediyelerin kurmuş oldukları şirketlerde çalışanlar mevcut şirketlerinde aynen çalışmaya devam edecekler ve durumlarında bir değişiklik olmayacak.

Sadece Belediyeler ve İl Özel İdareleri ile bağlı kuruluşlarında alt işveren bünyesinde istihdam edilen işçiler mahalli idarelere ait şirketlerde özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek.

TAŞERONLARIN MALİ HAKLAR TOPLU SÖZLEŞMEYLE BELİRLENECEK

Kamuda istihdam edilecek taşeron personelle "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda 3'er yıllık sözleşme yapılacak. Sözleşme dönemleri her 3 yılda bir yenilenecek. Kamuya alınan personele, şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilecek. Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak.

Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar.

Taşeron çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek.

Maliye Bakanlığınca hazırlıkları yürütülen tasarı, 1-2 hafta içinde Meclis'e gönderilecek.

TAŞERON KADROYA GEÇİŞLERDE TAŞERON İŞÇİLERLE İLGİLİ İKİ MODEL ÖNERİLDİ

Taşeronların kadroya geçişleri ile ilgili olarak; Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerin, "özel statülü sözleşmeli personel" yerine kamuda kadrolu işçi (4/d) olarak ya da kamunun kuracağı imtiyazlı şirketlerde istihdam edilmesini istediklerini bildirdi.

ALT İŞVEREN (TAŞERON) İŞÇİSİ "ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL" OLACAK MI?

Özel sözleşmeli personel modeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmaksızın alt işveren (taşeron) işçilerinin atamalarının yapılabilmesi ve bunlar aracılığıyla yürütülen hizmetlerin aynı şekilde sürdürülmesi amacıyla oluşturulan yeni bir sözleşmeli personel çalıştırma modelidir.

Bu modelde, bu kapsamdaki sözleşmeli personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecektir.

Bu kapsamda çalıştırılacak personel;

- Özel Sözleşmeli Personel unvanlı pozisyona atanacak.

- İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek.

- Bu istihdamın usul ve esasları ile haklar ve yükümlülüklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla düzenleme yapılacak.

- Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarak düzenlenecek.

- Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacak.

- Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.

ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL MALİ VE SOSYAL HAKLARI NELER OLACAK?

Bu düzenlemeyle kamuya geçecek taşeron işçilerinin maaş veya özlük hakları yönünde bir farklılık olması beklenmiyor. Taşeron işçiler yeni bir statü ile kadroya alınacaklar ve “özel sözleşmeli personel” statüsü olacaklar. Kadroya alındıktan sonra üç yıl arayla sözleşmeler yenilecektir. Bu kişiler devlet memuru kadrosuna alınmayacak, sadece özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecektir.

Aynı işte ve aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edilecek, maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu kurumları tarafından yerine getirilecektir. Yapılacak düzenlemeye göre;

- 01.01.2016 tarihi itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacaktır.

- 01.01.2016 tarihi itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde “sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı” kadar arttırılarak güncellenecektir.

- 4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımları) aynen yararlanacaktır.

TAŞERONLARIN STATÜSÜ: ÖZEL SÖZLEŞMELİ

Taşeron kadroları ile ilgili olarak önceki gün Bakanlar Kurulu'nda konunun ayrıntıları ve kurum kurum detaylar değerlendirildi. Konu ile ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bakanlara brifing verilirken, önümüzdeki günlerde Meclis'te ele alınacak düzenlemenin özetle ana hatları ise şöyle;
- Taşeron işçiler için 'özel sözleşmeli personel' adıyla yeni bir statü oluşturuluyor.
- Taşeron durumunda bulunan çalışanların kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları, çalışma şartları, geçişle birlikte devlet güvencesinde olacak. Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacaklar.
- 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayan insanlar kapsamda bulunuyor.

KADROYA GEÇECEK OLAN TAŞERONLARIN YARIYA YAKINI BELEDİYEDEN OLCAK

Kadroya geçecek olan taşeromlardan en fazla çalışanın 311 bini aşkın kişi ile belediyeler olduğu ifade ediliyor. İl özel idarelerindekiler de hesaba katıldığında 314 bini yerel yönetimlerde bulunuyor. Üniversitelerde 36 bin 551, üniversitelerin döner sermaye işletmelerinde 42 bin 941 taşeron işçi görev yapıyor.

HEM ASIL İŞÇİLER HEM DE YARDIMCI İŞÇİLER İSTİHDAM EDİLECEK

Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlenen protokol imza törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu; Ak Parti hükümetlerinin sadece yol ya da köprü yapmadığını, memleketin evlatlarına "Ben de yapabilirim" özgüveni kazandırdığını söyledi. Soylu, 14 yılda önemli işlerin yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, sosyal güvenlik reformu, genel sağlık sigortası gibi birçok konuda düzenlemelerin hayata geçirildiğini anlattı.
Türkiye'nin hedeflerinin gayet açık olduğunu, istikametinden hiçbir şeyin vazgeçiremeyeceğini vurgulayan Soylu, 
"İstikametimizden bizi vazgeçirmek, demokrasiyi Türkiye'de etkisiz kılabilmek, milletin iradesini, ortaya koyduğu bu mücadeleyi bir şekilde zayıflatabilmek için her şeyi yapmaya çalışıyorlar, bunun farkındayız. Bir taraftan terörle mücadele ediyoruz, diğer taraftan da işimizi gücümüzü, milletimize vermiş olduğumuz taahhütleri harfiyen yerine getiriyoruz. Geçen yıl 6 bin 417 kardeşimizle akdettiğimiz bir sözleşmeyi, bugün 3 bin 500 kişiyle devam ettirmek ve ortak bir protokolle onlara, ailelerine ve çalışma hayatımıza yeni bir nefes katma konusunda bir iddiayı hep beraber imza edeceğiz."
Soylu, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesiyle ilgili bir takım tezviratlar üretildiğini kaydederek "Hem asıl işçileri hem de yardımcı işçileri kamuda istihdam edeceğiz. Bundan sonra kamuda taşeron denilen bir meseleyi de hep birlikte bitirmiş oluyoruz. İstenilen, arzu edilen bu. Yeni bir sistem getiriyoruz. Bu yeni sistem içerinde göreceksiniz ki hem çalışanlarımızın rahat ettiği, hem insanlarımızın yarına umutla baktığı hem çalışma hayatının bir düzen içine girdiği hakkaniyetli bir Türkiye'ye doğru gideceğiz" dedi.

TAŞERON KADROLARINDA 35 YAŞ SINIRI KALKTI

Ayrıca taşeron işçilerin kadroya alınmasında 65 yaşını doldurmamış olmak ve emekli olmamak şartı aranacak. Eski düzenlemede 35 yaş üzerinde taşeron işçi kamuda kadroya geçemiyordu. Ayrıca yazılı ve sözlü sınavdan geçenler için ayrı ayrı ‘pozisyon vizesi’ verilecek. Dolayısıyla yer değiştirme olmayacak. ‘Özel sözleşmeli personel’ modelinde çalıştırılanlar devlette 4-C’lilerin haklarından yararlanacaklar. 

Yorumlar