2016’nın son ay tutulması gerçekleşti
2016 yılının son ‘parçalı ay tutulması’ gerçekleşti. Ay tutulması Türkiye’den de gözlendi. Güneş, Dünya ve Ay bir noktada buluşurken, ay bakır renginde görüldü.
2016 yılının son ‘parçalı ay tutulması’ gerçekleşti. Ay tutulması Türkiye’den de gözlendi. Güneş, Dünya ve Ay bir noktada buluşurken, ay bakır renginde görüldü.
TÜRKİYE’DE SAAT 21:00’DEN SONRA GÖZLENDİ
Astronomi meraklılarının bekledikleri 2016 yılının son parçalı ay tutulması, Türkiye saat ile 21:00 sonrası izlendi.
AY TUTULMASI ÇIPLAK GÖZLE DE GÖRÜLDÜ
Dünya atmosferinin Güneş'ten gelen mavi ışınları saçıp, kırmızı ışınları kırarak, Ay'ın üzerine düşürmesi nedeniyle, Ay'ın bakır renginde göründüğü tutulma, çıplak gözle de görüldü.
PARÇALI AY TUTULMASI NEDİR?
Ay tutulması, Dünya'nın Ay ile Güneş arasında bir noktada bulunması sonucu, Ay'ın, Dünya'nın gölge konisinin içerisinde kalmasıyla gerçekleşiyor.
Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesi ile Dünya'nın, Güneş etrafındaki yörüngesinin arasındaki açı nedeniyle her tutulmada Ay, Dünya'nın gölge konisine tam girmeyebiliyor. Bu durumda gerçekleşen tutulma, ''Parçalı Ay Tutulması'' olarak adlandırılıyor.
BÜYÜK DEPREMLERDEKİ ETKEN…
Japon bilim insanları son 20 yıla bakarak büyük depremleri tetikleyen etkenleri araştırdı. Bilim insanları, büyük depremlerin denizdeki gelgitler zamanında yani dolunayda yaşandığını belirledi.
Japonya’daki Tokyo Üniversitesi'nden bilim insanları, dolunayın ya da yeni ayın güçlü deprem üzerinde etkili olabileceğini ileri sürdü. Japon bilim insanları son 20 yıla bakarak büyük depremleri tetikleyen etkenleri araştırdı. Japon araştırmacılar Ay ve Güneş'in yeryüzündeki gelgit etkisinin görmezden gelinmeyecek kadar önemli olduğunu söylüyor.
Yorumlar